Milanović razgovarao s predstavnicima Udruge 1. domobranske bojne "Pula"

26.04.2022.

15:50

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Milanović razgovarao s predstavnicima Udruge 1. domobranske bojne "Pula"

Milanović razgovarao s predstavnicima Udruge 1. domobranske bojne "Pula"

Foto: Ana Marija Katić / Ured predsjednika Republike Hrvatske

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je povodom 30. godišnjice ustrojavanja predstavnike Udruge 1. domobranske bojne Pula, izvijestili su iz Ureda predsjednika.

Na susretu se razgovaralo o ratnom putu 1. domobranske bojne Pula, ustrojene 30. travnja 1992., a čiji značaj počiva u činjenici da je bila prva domobranska postrojba iz Istarske županije koja je djelovala na ličkom bojištu.

Postrojba je ispunila sve zadaće bez gubitaka te je po organizaciji i ponašanju služila kao primjer ostalim postrojbama na ratištu, istaknuli su predsjednik udruge Boris Ružić, tajnik Đildo Pliško i osnivač Udruge Denis Kontošić.

Bojna se, kako su dodali, sastojala od četiri satnije, brojala je 609 pripadnika te da je kroz nju, do 13. srpnja 1999., kad se zbog preustroja Hrvatske vojske ugasila, prošlo preko 1500 istarskih domobrana.

Predstavnici Udruge 1. domobranske bojne "Pula" upoznali su predsjednika Milanovića i s neriješenim problemima pripadnika te bojne, kao i s programom obilježavanja obljetnice osnutka bojne, što uključuje i promociju monografije o toj postrojbi.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bio posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!