Predsjednik Milanović sastao se s predstavnicama Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba

13:28 / 08.06.2022.

Autor: M.M./Hina/HRT

Predsjednik Milanović sastao se s predstavnicama Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba

Predsjednik Milanović sastao se s predstavnicama Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba

Foto: Ana Marija Katić / Ured predsjednika Republike Hrvatske

Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se s predstavnicama Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir, koje su mu predstavile djelovanje te organizacije i izvijestile o problemima s kojima se suočavaju, kao što je osiguranje troškova za prevoditelje za gluhoslijepe osobe.

Na sastanku, održanom u Uredu predsjednika Republike, predstavnice Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir, predsjednica Saveza Sanja Tarczay, prevoditeljica za gluhoslijepe osobe Dijana Adžić i glasnogovornica Nives Zemba, predstavile su predsjedniku Milanoviću djelovanje te nacionalne, nevladine i neprofitne organizacije, osnovanu 1994. radi osiguranja dostojanstvenog i ravnopravnog života gluhoslijepih osoba, priopćeno je iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

Gluhosljepoća je specifično i jedinstveno dvostruko senzoričko oštećenje sluha i vida u različitim kombinacijama intenziteta, pojasnile su, te stoga gluhoslijepe osobe nužno trebaju tuđu pomoć za svakodnevan život.

Savez je jedina organizacija te vrste u Hrvatskoj koja pruža potrebnu pomoć i podršku gluhoslijepim osobama.

Ciljevi Saveza su osigurati edukaciju, rehabilitaciju, komunikaciju i socijalizaciju, pa Dodir više od 28 godina kontinuirano promiče i provodi jedinstvene edukacijske programe na temu gluhosljepoće i stručnu izobrazbu prevoditelja za gluhoslijepe osobe. Isto tako, jedini su izdavač cjelovitog kurikuluma za učenje znakovnog jezika i kreator jednog od prvih online tečaja Hrvatskog znakovnog jezika, rečeno je na sastanku.

Predsjednica Saveza izvijestila je predsjednika Milanovića i o specifičnim problemima s kojima se suočavaju, kao što je osiguranje troškova za prevoditelje za gluhoslijepe osobe.

Predsjednica Saveza Sanja Tarczay dugo je već aktivna i u međunarodnim organizacijama gluhoslijepih osoba pa u suradnji s Europskim savezom gluhoslijepih osoba (European Deafblind Union EDbU) Dodir sudjeluje i u organiziranju međunarodnih skupova.

U Belgiji od 17. do 26. lipnja 2022. organiziraju 1. kamp EDbU-a za mlade gluhoslijepe osobe, 9. Opću skupštinu EDbU-a, 1. Forum gluhoslijepih starijih osoba, 3. Forum gluhoslijepih mladih osoba i 4. Ženski forum gluhoslijepih osoba, a na kojima će se razgovarati o položaju gluhoslijepih osoba, mogućnostima u ostvarivanju prava i o primjerima dobrih praksi u zemljama u kojima djeluje EDbU.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bila savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!