Milanović: Rijeka zadržala ljepotu, otvorenost i smisao za drugačije

12.06.2023.

21:46

Autor: M.M./HRT

Predsjednik Milanović sudjelovao na obilježavnju Dana Grada Rijeke

Predsjednik Milanović sudjelovao na obilježavnju Dana Grada Rijeke

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Filip Glas / -

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je večeras na svečanoj sjednici riječkog Gradskog vijeća na kojoj je Riječankama i Riječanima čestitao Dan Grada Rijeke i blagdan svetog Vida, a vodstvu Grada Rijeke poručio da nastave raditi i graditi ono što su postigli u posljednjih trideset godina.

- Trideset godina hrvatske samouprave po ovom modelu kojeg imamo, trideset godina u kojima imamo stotine općina koje su počeli ukidati već nakon što su osnovane, ali ovaj sistem u stvari ipak nekako funkcionira, dodao je predsjednik Milanović te vodstvu Rijeke poručio da budu transparentni u trošenju javnog novca jer, kako je rekao, "ljude ništa toliko ne iritira i ne obeshrabruje kao korupcija i nepoštenje u vladavini".

Nadalje, u prigodnom obraćanju predsjednik Milanović rekao je da bi i danas bio za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, kao što je bio i prije deset godina, ali je isto tako naveo kako nije time oduševljen i ushićen.

- Ima puno tema o kojima treba razgovarati, o kojima se treba pobrinuti i ne popustiti da u toj velikoj zajednici, u kojoj smo jedan mali narod i mala zajednica, budemo jedino statistički podatak i ništa više. To nije jednostavno, rekao je Predsjednik te pozvao na oprez i skepsu prema svemu onome što se nedovoljno pozna.

Riječi nadbiskupa Uzinića, koji je na svečanoj sjednici govorio prije njega, potakle su ga na razmišljanje o tome što je Europska unija i Rijeka te praznik koji se danas slavi u Rijeci, blagdan svetog Vida. U tom smislu, predsjednik Milanović podsjetio je na projekt europskog ustava koji je propao prije dvadeset godina.

- Propao je europski ustav jer je narod to odbijao. A glavna točka prijepora u to vrijeme bila je oko preambule ustava za koju je jedna strana predlagala da se kaže da je europska kulturna baština kršćanska. Međutim, otpor tome je bio ideologiziran, rekao je Predsjednik.

- To je Europa tada i Europa danas. Europa u kojoj moramo gledati da smo ipak jedna mala nacija i narod u nečemu što je jako veliko, u nečemu u čemu moramo dati sve od sebe da što bolje razumijemo, ali ne se zanositi i ne imati prevelike ideale da je to baš idealan put. Hrvatska država je stvorena i to je baza i temeljac. Ne za nekog drugog nego za nas, zaključio je predsjednik Milanović.

Osim predsjednika Milanovića na svečanosti održanoj u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca govorili su predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeka Ana Trošelj, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović i riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić te su uručene godišnje najzaslužnijim pojedincima za doprinos razvoju Grada.

Uz predsjednika Milanovića bilo je povjerenik Predsjednika za sport Željko Jovanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!