12:50 / 24.03.2021.

Autor: P.F./Hina/HRT

Predsjednik Milanović u obilasku otoka Cresa

Milanović na otoku Cresu u posjetu sirani

Milanović na otoku Cresu u posjetu sirani

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Republike Zoran Milanović boravio je na otoku Cresu gdje obilazi siranu Poljoprivredne zadruge Loznati, gradilište Sunčane elektrane kod Orleca, obnovljenu palaču Moise te obnovljeni dio luke u Cresu.

Pri Milanovićevu obilasku nove sirane u selu Loznati rečeno je kako se očekuje službeni pregled i dobivanje dozvole za rad, nakon čega počinje proizvodnja prvenstveno ovčjeg, ali i kozjeg sira. Zasad Poljoprivredna zadruga Loznati ima stado od 350 ovaca, ali se planira udruživanje i ovčara iz drugih creskih mjesta.

Predsjednik je obišao je i gradilište najveće sunčane elektrane u Hrvatskoj na lokaciji Orlec Trinket istok, a vrijednost te investicije je oko 45 milijuna kuna. Površina buduće elektrane je 17,3 hektara, podijeljena je na 13 segmenata pojedinačne snage 500 kilovata, a ukupna instalirana snaga je 6,5 megavata. Očekivana proizvodnja električne energije iznosi gotovo 8,5 milijuna kilovatsati godišnje, što je dovoljno za opskrbu oko 2000 prosječnih kućanstava.

U nastavku boravka na otoku Cresu u gradu Cresu Milanović je obišao i patricijsku gradsku palaču Moise koja je europskim projektom obnovljena i postala edukacijski centar Sveučilišta u Rijeci.

Na kraju posjeta govorio je

Moderno obnovljiva energija. Na tome ne mogu inzistirati, ali pokušavat to poticati. To je dobar primjer suradnje HEP-a i lokalne samouprave koja ima jasnu sliku što želi postići. Sirana je prva nakon dosta godina jer su nestale 50-ih godina.i konačno, palača za koju malo ljudi zna koja je obnovljena europskim sredstvima i otvara mogućnost za akademski rad i akademski turizam, rekao je Milanović.

Potom je odgovarao na pitanja novinara koje je zanimalo kako će se postaviti prema odluci Ustavnog suda po kojoj predsjednik Republike za predsjednika Vrhovnog suda može predložiti samo kandidata koji se javio na poziv.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!