Predsjednik Milanović u Samoboru: Budite uspješni u iskorištavanju europskog novca

16.10.2021.

15:27

Autor: M.M./HRT

Predsjednik RH Zoran Milanović

Predsjednik RH Zoran Milanović

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Samobora u povodu obilježavanja Dana grada, na kojoj je Samoborkama i Samoborcima zaželio mnogo uspjeha te da i dalje Samobor grade na onome što su sami stvorili, kao i na onome što su naslijedili. 

- To je tradicija, a bez tradicije čovjek ne postoji. Složite se, poručio im je predsjednik.

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović prisjetio se kako je Samobor izgledao osamdesetih godina prošlog stoljeća, kazavši da je bio kao grad u nekoj zapadnoeuropskoj državi.

- Prije nas su bili neki drugi koji su sve uredili, koji su se trudili. Gradite na onome što su nam ostavili oni prije nas i na onome što su nam neki uzeli prije trideset godina. I zato uživajte u ovom što imate, budite sretni jer ovo je folklor malo sretnije strane i nasmijanijeg lica povijesti, poručio je predsjednik.

Rekao je kako "moramo biti svjesni da su u našoj zemlji prije trideset i manje godina ljudi prolazili kroz užasne emotivne i materijalne gubitke" i da se "to dandanas osjeti".

Za Samobor je rekao da je jedan od nekoliko najljepših gradova te veličine za život u Hrvatskoj, istaknuvši da se ulaskom u njega stječe dojam da se ulazi u neki kulturni zapadnoeuropski grad u kojem je ugodno živjeti.

- Budite uspješni u uzimanju europskog novca, ne u povlačenju, nego u iskorištavanju, rekao je, naglasivši kako je to danas, posebno nakon osam godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji, jednini parametar uspješnosti.

- Možemo govoriti o vrijednostima, slobodi, demokraciji, otvorenim granicama, pravu na slobodan i individualan razvoj, ali i lojalnost zajednici, naciji, državi. Međutim, kada se podvuče crta, sve je to jedna velika borba za utjecaj, za poziciju, novac, istaknuo je predsjednik Milanović. U tom smislu dodao je kako se ne možemo mjeriti s najvećima, ali da imamo kvalitete.

- Nema razloga da nam na tom brodu ne bude super i da veći dio Hrvatske dosegne ovakav standard Samobora, a da Samobor u međuvremenu ne stoji, nego da plovi dalje i da ne čeka one koji zaostaju. To je jedina filozofija koja se meni nameće kao nešto za što se treba boriti. To je posao, posebno na razini grada, zaključio je predsjednik Milanović.

Osim predsjednika Milanovića na svečanoj sjednici govorili su predsjednica Gradskog vijeća Irena Franceković, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, zastupnik u Hrvatskom saboru i gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec te zamjenik župana Zagrebačke županije i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ervin Kolarec. Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!