Glavaš zahvalio Milanoviću na vraćanju ratnih odlikovanja

29.05.2021.

10:19

Autor: Hina/I.B.

default error photo

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović vratio je ratna odlikovanja generalu Branimiru Glavašu, što je Glavašev sin i odvjetnik Filip Glavaš pozdravio kao jedino razumno i logično rješenje u situaciji kada njegov otac više nema status osuđenika.

Sedam ratnih odlikovanja i čin general-bojnika Branimiru Glavašu 2010. oduzeo je tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

Predsjednik Milanović donio je Odluku o prestanku važenja odluke o oduzimanju odlikovanja Glavašu na temelju članka 98. Ustava RH i članaka 2. i 36. Zakona o odlikovanjima i priznanjima RH.

Predsjednik Republike nije učinio meni nikakav ustupak, već je vratio ono što meni po zakonu pripada. Reagirao je vrlo brzo i mogu reći da takvu jednu brzu odluku predsjednika Republike nisam očekivao. Zbog toga mu hvala na poštivanju Ustava i zakona te na političkoj hrabrosti, komentirao je Branimir Glavaš odluku Milanovića.

Milanovićeva odluka o prestanku važenja Josipovićeve odluke objavljena je u Narodnim novinama (NN 59/2021- 1139), a navodi se da je donesena 21. svibnja na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske i to na temelju dviju sudskih odluka, koje predstavljaju preokret u slučajevima 'selotejp' i 'garaža', u kojima se Glavaša tereti za počinjenje ratnih zločina.

Riječ je o odluci Ustavnog suda od 12. siječnja 2015. godine kojom je ukinuta pravomoćna presuda Glavašu i ostalim okrivljenicima te o odluci Vrhovnog suda od 7. lipnja 2016. kojom je ukinuta prvostupanjska presuda u istom slučaju te je postupak vraćen na početak.

Branimiru Glavašu su vraćena ratna odličja Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red bana Jelačića, Red Ante Starčevića, Red hrvatskog trolista, Spomenica domovinskog rata i Spomenica domovinske zahvalnosti.

Odvjetnik Filip Glavaš u izjavi Hini pozdravio je odluku predsjednika Milanovića, te istaknuo da se u ovoj situaciji Branimir Glavaš ne nalazi u statusu osuđenika nego optuženika te da više ne egzistiraju nikakve presude koje bi opravdavale oduzimanje čina i odličja.

- Mi smo još 2019. podnijeli zahtjev za povratom odličja za vrijeme dok je predsjednica bila Kolinda Grabar-Kitarović, no ona se oglušila na taj zahtjev i nije postupala po njemu, izjavio je Filip Glavaš.

- Nedavno, prije mjesec dana uputili smo ponovno zahtjev predsjedniku Zoranu Milanoviću da postupi po tom ranijem zahtjevu, što je on učinio i donio jedinu razumnu i logičnu odluku s obzirom da su te odluke bile donesene temeljem ranije presude Vrhovnog suda kojom su bile potvrđene osuđujuće presuda. To je kasnije ukinuo Ustavni sud, a potom i Vrhovni, objasnio je u izjavi Hini odvjetnik Filip Glavaš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!