17:46 / 16.11.2020.

Autor: Hina/HRT

Predsjednik primio izaslanstvo inicijative Pomozimo djeci s invaliditetom

Myriams-Fotos/Pixabay/ilustracija

Myriams-Fotos/Pixabay/ilustracija

Foto: - / -

Posebno su istaknuli da je iznimno važno što prije donijeti Zakon o osobnoj asistenciji i Zakon o inkluzivnom dodatku.
Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je izaslanstvo Građanske inicijative Pomozimo djeci s invaliditetom, koju su osnovali roditelji djece s teškoćama u razvoju. Izrazili su nezadovoljstvo zakonskim propisima glede prava djece s teškoćama i osoba s invaliditetom.

Predstavnici inicijative obrazložili su predsjedniku Milanoviću svoje nezadovoljstvo sadašnjim zakonskim okvirom i propisima koji uređuju prava djece s teškoćama, roditelja djece s teškoćama i osoba s invaliditetom. Isto tako, iznijeli su mu probleme s kojima se i dalje svakodnevno susreću, priopćeno je u ponedjeljak iz Ureda predsjednika RH.

Posebno su izdvojili da je iznimno važno što prije donijeti Zakon o osobnoj asistenciji i Zakon o inkluzivnom dodatku.

- Donošenje spomenutih zakona nije predviđeno planom normativnih aktivnosti resornog ministarstva za 2021. godinu - upozorili su na sastanku, iako su oba zakona za njih važna jer bi trebali urediti naknade koje dobivaju osobe s invaliditetom, te usluge osobne asistencije koje danas ovise o projektima udruga te zbog toga mnogim osobama s invaliditetom nisu dostupne.

- Predugo se čeka s uvođenjem inkluzivnog dodatka o kojemu se govori već gotovo 20 godina - upozorili su.

U razgovoru s predsjednikom Milanovićem predstavnici inicijative izrazili su nezadovoljstvo i zbog kašnjenja novog Zakona o socijalnoj skrbi koji je, prema najavama ministarstva, trebao stupiti na snagu još u travnju 2020.

Novim zakonom trebala bi se, među ostalim, osigurati dostupnost socijalnih usluga na cijelom području Hrvatske, riješiti pitanje statusa roditelja-njegovatelja, povećati naknade za ugroženog kupca električne energije za životno ugrožene osobe s invaliditetom ovisne o raznim aparatima te ukinuti dohodovni i imovinski cenzus.

Predstavnici inicijative kažu kako su svojim aktivnostima utjecali na izmjene pojedinih zakona i propisa te da će i dalje ustrajati na borbi za kvalitetniji život djece s teškoćama i osoba s invaliditetom.

U sastavu izaslanstva Građanske inicijative Pomozimo djeci s invaliditetom bili su roditelji djece i osoba s invaliditetom Andrijana Žderić, Siniša Bosanac, Jadranka Cvek, Dženita Lazarević, roditelj osobe s invaliditetom i stručna osoba u radnom timu Pomozimo djeci s invaliditetom Helena Melovnik Zrinjski i stručna osoba u radnom timu Pomozimo djeci s invaliditetom Lidija Severović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!