Milanović komentirao najavu širenja NATO-a; oštro o Plenkoviću i Banožiću

10:39 / 16.05.2022.

Autor: B.A./HRT/Hina

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Zoran Milanović danas je poručio da i dalje ostaje pri svom stajalištu o uvjetovanju pristupa Finske i Švedske NATO-u reformom izbornog zakona u BiH, a ministra obrane Marija Banožića ponovno je optužio da je počinio kazneno djelo.

Ironično je rekao da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je također izrazio protivljenje ulasku Švedske i Finske u NATO, najnoviji ruski igrač.


- On isto radi za Putina kao ja, rekao je.


Poručio je da mi nemamo problem sa Švedskom i Finskom kao takvima, već da imamo ozbiljan problem "preko Save".


Turska se, rekao je, bori za svoje interese, pa čak i dostojanstvo. Interesantno je da Turska reagira tek sada - to je zato što s njima nitko do sada nije razgovarao, dodao je Milanović. Rekao je i da mu nije drago što je Turska tako reagirala jer to nas stavlja u drugi plan.


Vezano za tu temu, rekao je da je HDZ talac Andreja Plenkovića i još možda dvije-tri osobe. Plenkovića je optužio da zbog ambicija radi kompromise na račun svoje nacije.


- On pikira jedan do dva posla gore u Bruxellesu. Nudi mu ih se više, nudi mu se mjesto u Komisiji, ali to može biti svatko. Ono što njega zanima ne može dobiti ako pisne. Drugim riječima, ako se ponaša kao ja, rekao je predsjednik Milanović.

Rekao je da želi zaštititi Hrvate u BiH od bezobraznog, kriminalnog zuluma. Također je rekao da je Željko Komšić jučer u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 vrijeđao Hrvate i Hrvatsku.


- Zanoktica Hrvata u BiH mi je važnija, da ne velim nešto drugo, nego cijela Finska, kazao je Milanović.


Među ostalim je rekao kako očekuje da "Bakir i Komšo" kažu da Erdogan, "kojeg slušaju više nego Tita", radi za Ruse.

Optužio Banožića da je počinio kazneno djelo


U drugim temama, Milanović je opet komentirao nedavno objavljeni zapisnik sastanka Marija Banožića kao ministra državne imovine i zviždačice Maje Đerek, tadašnje zaposlenice Državnih nekretnina. Sadašnjeg ministra obrane optužio je da je počinio kazneno djelo solicitirajući ili tjerajući dvije osobe da počine kazneno djelo. Poručio je kako će stalno podsjećati na Banožićevo "galopirajuće krivično djelo" od prije dvije godine kada nije dao da se određeni prostori zapečate. 


- Štetu je napravio. Država je ostala bez stotina tisuća kuna najma koje je mogla imati, rekao je predsjednik.

- Ova poplava delikata i muljaža neće skrenuti moj fokus s činjenice da je trenutni ministar obrane čovjek koji se bavi kriminalom i koji pogoduje neplatišama, ljudima koji uđu u državni prostor, imaju cijelu shemu kako da ne plaćaju državu i onda ih se štiti, prostor ostaje zauzet, a država nema od njega ništa, rekao je.


Ocijenio je kako je ministar maltretirao dvije visoke dužnosnice Državnih nekretnina koje su osnovane upravo zato da se ministar ne mora baviti takvim detaljima i da ga se zaštiti jer je "uvijek sumnjiv kada ulazi u predmete". 

- To je evidentna svijest o protupravnosti, to je šteta. Ili mu treba oduzeti poslovnu sposobnost ili ga treba utamničiti, rekao je Milanović.


- Takav čovjek ne može biti na čelu sustava obrane RH, nijednog sustava, i pitam DORH što rade, dodao je.

Na pitanje je li primjereno da predsjednik traži utamničenje nekog ministra, Milanović je odgovorio: "Apsolutno kad se dva dana šuti o tome".


- Primjereno je, nužno je, nema druge. Došla je voda do grla, kao i s BiH, ocijenio je. 


Predsjednik je također rekao kako su u njegovoj zgradi u kojoj živi dva prostora u vlasništvu Državnih nekretnina zapečaćena, a unutra su stvari uzurpatora te je ustvrdio "kako se može ako se ministar ne zainteresira za neki predmet".


Komentirajući izjavu predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića kako mu je sajam kobasica važniji od bilo čega što govori Milanović, rekao je kako on nije bitan u priči jer će "i tako zabiti vile u leđa Plenkoviću prvom prilikom i upiknuti sebe samoga". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!