Predsjednik RH traži istragu o tome na što je Banožić trošio novac

10.02.2022.

10:48

Autor: HRT

Zoran Milanović i Mario Banožić

Zoran Milanović i Mario Banožić

Foto: Robert Anic/Marko Prpic / PIXSELL

Predsjednik Republike nije tražio adaptaciju rezidencije na Hvaru, ali traži istragu na što je Banožić kao ministar državne imovine potrošio toliki novac, priopćeno je iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti:


Plenkovićev ponavljač i dokazani zlostavljač hrvatskih časnika i vojnika Mario Banožić pozvao je sinoć Predsjednika Republike da se očituje, kako kaže, „o adaptaciji i ulaganju u državnu rezidenciju na Hvaru koja je iznosila nekoliko stotina tisuća kuna“. Dobro da je sve nas opet podsjetio kako je bio i (neuspješni) ministar državne imovine prije nego što ga je, na lovačkom sijelu u spačvanskoj šumi, dopala dužnost ministra obrane. Štoviše, u svom neinteligentnom napisu nehotice otkriva baš ono što sada itekako zanima i Ured predsjednika Republike: tko je tražio, tko je obavio i koliko je koštala adaptacija i ulaganje u državnu rezidenciju na Hvaru?


Predsjednik Republike niti je tražio, niti je bio upoznat s “adaptacijom i ulaganjem“ koje su ranije očito obavile Državne nekretnine, tvrtka koju je direktno nadzirao Banožić kao tadašnji ministar državne imovine. I baš zato, ne može on govoriti samo tako o „nekoliko stotina tisuća kuna“, već mora dati točne podatke. Pogotovo što se u spomenutoj državnoj rezidenciji ne mogu vidjeti nikakve „adaptacije i ulaganja“ koje bi opravdale toliki iznos. Osim ako se pod tim ne podrazumijeva aparat za kavu vrijedan vjerojatno 2000 eura i nekakvi dekorativni detalji na rubu kiča koje se, usput rečeno, sklanja kada Predsjednik Republike tamo boravi.


Jedina komunikacija Ureda Predsjednika Republike vezana uz rezidenciju na Hvaru bio je dopis predstojniku Plenkovićevog ureda Zvonimiru Frki Petešiću, i to krajem srpnja 2020., kojim je obaviješten da će Predsjednik Republike početkom kolovoza boraviti u tom objektu.


Ako je doista tamo uloženo „nekoliko stotina tisuća kuna“, onda Predsjednik Republike traži da se istraži na što je potrošen toliki novac. Znajući za Banožićevu sklonost mažnjavanju nepripadajuće mu imovine i osvjedočenu spremnost pogodovanja kad je riječ o nekretninskim poslovima, opravdano možemo sumnjati kako je i prilikom spomenute „adaptacije“ bilo muljanja Državnih nekretnina pod njegovim vodstvom. Budući da Predsjednik Republike nije tražio bilo kakve intervencije u državnoj rezidenciji, ostaje nam pitati se je li nesretni ponavljač možda želio kupiti Predsjednikovu naklonost opremajući je na svoju ruku dekorativnim jastucima?


Svima je poznato da se ministar osobno bavio kupovinom ukrasa i jastuka za državni stan koji je uzeo na korištenje mimo pravila, ali njemu očito nije poznato da Predsjednik Republike ni najmanje ne dijeli njegov smisao za neukus. Da nisu kupljeni državnim novcem, uputili bismo Banožića da si te ukrase slobodno prenese u lovačku kuću iz koje je lansiran na mjesto koje mu ni po čemu ne pripada. Jer mjesto mu je u zadnjem redu, onom za ponavljače.


Stoji to u priopćenju koje je potpisao glasnogovornik Nikola Jelić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!