Dan Vukovarsko-srijemske županije

11.11.2022.

Zadnja izmjena 19:35

Autor: T.V./M.M./HRT/Hina

Dan Vukovarsko-srijemske županije

Dan Vukovarsko-srijemske županije

Foto: Matija Milanovic / PIXSELL

Vukovarsko-srijemska županija danas je proslavila Dan županije i blagdan zaštitnika sv. Martina biskupa, a svečanoj sjednici Županijske skupštine nazočio je i premijer Andrej Plenković koji je poručio kako reforme njegove Vlade donose rezultate koje osjete svi hrvatski građani.

Čestitajući Dan Vukovarsko-srijemske županije, predsjednik Vlade je ustvrdio kako on dolazi u vremenu u kojem na nacionalnoj razini stiže velika isporuka strateških ciljeva politike Vlade - skori ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengenski prostor.

- Ovo je godina u kojoj smo spojili hrvatski državni teritorij Pelješkim mostom, u kojoj smo dobili i konačne odluke o članstvu Hrvatske u euro područje. Ovo je i tjedan kada smo dobil snažno DA Europskog parlamenta u vezi konačne odluke da postanemo članica Schengenskog prostora, poručio je Plenković.

Ustvrdio je kako niti jedna od tih odluka nije bila lagana te je svaku uložen ogroman trud.

- Ta činjenica da ćemo od 1. siječnja postati dio Schengena i eurozone je kolosalni uspjeh hrvatske vanjske politike, ocijenio je dodajući kako je 2022. godina i godina u kojoj se jako napredovalo u realizaciji projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Samo ova županija je dobila investicija u iznosu četiri milijarde kuna, naveo je rekavši kako reforme koje je provodila i provodi Vlada donose velike rezultate koje osjete svi građani Republike Hrvatske.

- Pri tom je podsjetio na potpore koje su osigurane poduzetništvu u vrijeme pandemije koronavirusa te mjere koje Vlada poduzima kroz intervencije u vrijeme sadašnje, rusko-ukrajinske krize. "Činimo sve kako bi građanima i gospodarstvu olakšali teret te krize. To smo učinili ove godine dva puta, pet milijardi kuna u travnju i 21 milijarda u rujnu, dva velika paketa pomoći zbog kojih svi mi u ovu jesen i zimu plaćamo struju tri, a plin pet puta jeftinije nego što bi bilo da je tržišna cijena. I to su činjenice, kazao je Andrej Plenković.

Dotaknuvši se inflacije koja je dosegla razinu od preko 10 posto, rekao je kako projekcije govore kako će u 2023. godini inflacija u Hrvatskoj značajno pasti na oko šest posto.

Dekanić: Županija se nalazi na dobrom putu oporavka

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić ustvrdio je kako se Vukovarsko-srijemska županija nalazi na dobrom putu oporavka navevši kako je dobit županijskog gospodarstva porasla za više od 50 posto, a raste i zaposlenost.

Po njegovim riječima, velika pomoć u realizaciji projekata bila bi stvaranje izdašnih fondova za njihovo predfinanciranje. Zauzeo se i za regionalni ustroj velikih državnih poduzeća poput Hrvatskih šuma, stvaranje profitnih i centara izvrsnosti kao i osnivanje visokoškolskih i znanstvenih ustanova.

Govorio je i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Josip Šarić, a potom su uručene županijske nagrade i priznanja. Nagrada za životno djelo dodijeljena je svećeniku u miru, vlč. Marku Bubalu i ravnateljci Gradskog muzeja Vukovar Ružici Marić.

Prije svečane sjednice Županijske skupštine, kojoj je nazočan bio i ministar obrane Mario Banožić, položeni su vijenci i upaljene svijeće kod spomenika hrvatskim braniteljima dok je u Župnoj crkvi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja svetu misu predvodio pomoćni biskup đakovački i osječki, mons. Ivan Ćurić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!