Obuljen Koržinek: Postoje akteri koji imaju agendu raspirivanja mržnje

31.10.2022.

07:31

Autor: HRT

Polaganje vijenaca na Mirogoju

Polaganje vijenaca na Mirogoju

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek pozvala je u ponedjeljak na dostojanstveno obilježavanje blagdana Svih svetih, bez zloupotrebljavanja komemoracija i obljetnica za bilo kakve političke ciljeve.


Galerija
Predsjednik Vlade na polaganju vijenaca , Foto: HTV/HRT
Predsjednik Vlade na polaganju vijenaca, Foto: HTV/HRTPredsjednik Vlade na polaganju vijenaca, Foto: HTV/HRTPolaganje vijenaca na Mirogoju, Foto: HTV/HRTPolaganje vijenaca na Mirogoju, Foto:  Marko Lukunic /PIXSELL

U povodu blagdana Svih svetih premijer Andrej Plenković i potpredsjednici Vlade i ministri položili su vijence i zapalili svijeće na zagrebačkom groblju Mirogoju - kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i kod Središnjeg križa te na Zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Na upit hoće li u Vukovaru ove godine opet biti više kolona, Obuljen Koržinek rekla je novinarima da je to što Vlada radi i govori usmjereno isključio i uvijek samo na okupljanje.

- Ako netko svoju agendu stvara na podjelama, mislim da će to ljudi prepoznati, istaknula je, dodavši da je potpredsjednik Vlade Tomo Medved u subotu vrlo jasno naglasio da je pred nama studeni, jedan od najtužnijih mjeseci u godini za nas kao narod, osobito za one koji su izgubili svoje najmilije, posebno za građane Vukovara, Škabrnje i drugih hrvatskih gradova i mjesta koji su teško stradali 1991.

- Mi uvijek pozivamo da se okupimo u tišini i dostojanstvu i da se ne zloupotrebljavaju obljetnice ni bilo koje komemoracije za bilo kakve političke ciljeve, a posebno one koje unose nemir, razdor i čiji je jedini cilj izazivanje podjela u društvu, rekla je Obuljen Koržinek.

Komentirajući odnos s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem, ministrica kulture poručila je kako "nitko nikoga ne bojkotira".

Postoje akteri u društvu koji isključivo imaju agendu raspirivanja mržnje

- Radimo odgovorno svoj posao. Postoje akteri u društvu koji jedino isključivo imaju agendu raspirivanja mržnje, bacanje potpuno neprimjerenih teza i narativa, komentirala je, izrazivši uvjerenje da će ih građani prepoznati.

- Posebno na ovom mjestu i s ovog mjesta treba pozvati na dostojanstvo u postupanju i činjenju, ali i javnoj komunikaciji, dodala je.

Nije htjela komentirati obilježavanje 30. obljetnice oslobađanja juga Hrvatske na koje nije bio pozvan Milanović, kratko poručivši da "nitko neće imati nikakvih problema".

Obuljen Koržinek izrazila je nadu da će cijeli tjedan na našim grobljima biti dostojanstvena atmosfera te da ćemo se u miru i tišini sjećati svojih mrtvih.

- Ovo su dani kada se s tugom i pijetetom sjećamo svih svojih mrtvih, posebno u Hrvatskoj onih koji su stradali u Domovinskom ratu - mislimo na branitelje i njihove obitelji. Naravno, u ovim danima razmišljamo i o patnji drugih koju promatramo posebno na teritoriju Ukrajine, rekla je.

Uz premijera danas su na groblju Mirogoj bili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Anja Šimpraga, ministar obrane Mario Banožić, ministar vanjskih i europski poslova Gordan Grlić Radman te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Vijence je na Mirogoju također položio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom.

Uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana, na Mirogoju i izaslanstvo Hrvatskog sabora. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković položio je vijence kod Zida boli, Središnjeg križa u Aleji poginulih branitelja iz Domovinskog rata te na grobu prvog hrvatskog predsjednika.


Predsjednik Sabora položio vijence na Mirogoju

Predsjednik Sabora položio vijence na Mirogoju

Foto: HTV / HRT

Počast preminulima kod Središnjeg križa, Zida boli, Gorbnice narodnih heroja i Krematorija odalo je i izaslanstvo Grada Zagreba. Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović položili su vijence i zapalili svijeće.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!