Plenković s Erdoğanom o bilateralnoj suradnji, energetskoj krizi i stanju u BiH

08.09.2022.

Zadnja izmjena 20:45

Autor: HRT

Plenković i Erdogan

Plenković i Erdogan

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Predsjednik Vlade Plenković i predsjednik Erdoğan razmijenili su mišljenja o bilateralnim i globalnim temama, a založili su se za daljnje povećanje ekonomske suradnje i investicija između Hrvatske i Turske.

Razgovarali su i o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu kao i energetskoj krizi.

U tom kontekstu, premijer Plenković ponovio je jasan stav Hrvatske o osudi ruske agresije na Ukrajinu te se osvrnuo na povezane ekonomske i energetske poremećaje u Europi i na širem međunarodnom planu.

Istaknuo je pritom i ulogu Turske u posredovanju vezano za izvoz žita iz Ukrajine.

Također, upoznao je predsjednika Erdoğana s danas donesenim sveobuhvatnim paketom mjera Vlade za zaštitu kućanstava i gospodarstva u ukupnom iznosu od 21 milijarde kuna.

Predsjednik Erdoğan izrazio je zadovoljstvo otvaranjem Islamskog kulturnog centra u Sisku, čiju izgradnju je sufinancirala i hrvatska Vlada, kao i potpisivanjem triju novih memoranduma o suradnji, što dodatno unaprjeđuje bilateralne odnose dviju zemalja.

Galerija
Plenković i Erdogan, Foto: HTV/HRT
Plenković i Erdogan, Foto: HTV/HRTPlenković i Erdogan, Foto: HTV/HRTErdogan u Banskim dvorima, Foto: HTV/HRTPlenković i Erdogan, Foto: HTV/HRT

Predsjednik Vlade Plenković zahvalio je Turskoj na brzoj reakciji i humanitarnoj pomoći nakon dvaju potresa u Hrvatskoj te istaknuo pomoć koju je Hrvatska uputila Turskoj u suzbijanju šumskih požara. Predsjednik Erdoğan istaknuo je uspješnu međudržavnu suradnju u odgovoru na zajedničke sigurnosne izazove.

Vezano za političku situaciju u Bosni i Hercegovini, predsjednik Vlade Plenković naglasio je strateški interes Hrvatske kada se radi o ostvarivanju jednakopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Istaknuo je očekivanja Hrvatske da će se ususret predstojećim izborima aktivnom ulogom visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta osigurati nužne izmjene izbornog zakona, kao preduvjeta ponovne uspostave političke stabilnosti i međusobnog povjerenja te boljitka čitave BiH.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!