Plenković: Očekujem rast i u 4. kvartalu i puno bolje rezultate od predviđanja

04.10.2022.

Zadnja izmjena 15:44

Autor: P.F./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je u Zadru. Posjet je počeo u zračnoj luci koja ove godine ostvaruje rekordan promet. Izaslanstvo je obišlo i radove na novoj Ribarskoj luci Gaženica. Uz predsjednika Vlade, tu bili su i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Premijer se sastao i sa zadarskim županom Božidarom Longinom te gradonačelnikom Zadra Brankom Dukićem te je potpisan sporazum o projektu vodoopskrbe. Otvorio je i studentski dom i restoran. Rekao je kako očekuje gospodarski rast i u 4. kvartalu i to puno bolji nego su i sami predviđali.

Plenković: Sjajan turistički rezultat

Prvi put u 54 godine dugoj povijesti zadarske zračne luke, broj putnika premašuje milijun. Tijekom boravka premijera, predstavljen je razvojni projekt Zračne luke Zadar financiran iz EU-a.    

- Ovo je sjajan rezultat koji se uklapa u cjelovitu politiku Vlade RH u kreiranju povoljne atmosfere dolazaka stranih turista u Hrvatsku, rekao je.

Dodaje da je ovo turistička sezona o kojoj će se govoriti više na Danima turizma u Šibeniku, kada će se rezimirati dosadašnji rezultati.

- Male su razlike između dolazaka i noćenja, no najvažniji su prihodi i veliki doprinos turizma i s njime povezanih djelatnosti. BDP raste i siguran sam da će u trećem kvartalu biti još veći, istaknuo je.

Zahvaljujući velikom paketu vladinih mjera, premijer očekuje rast BDP-a i u četvrtom kvartalu.

- Posebno je važno za Zadarsku županiju intermodalni pristup prometa. Imamo fantastičnu luku Gaženicu, kvalitetnu zračnu luku koja je praktično uz autocestu, imamo željeznički promet, rekao je premijer te dodao da Zadar postaje središte na Jadranu kada je riječ o atraktivnosti i dolascima te ne čudi da je sedmina putnika koji su došli zračnim putem u Hrvatsku ove godine upravo došla kroz Zadar.

Premijer je istaknuo da 130 milijuna kuna ulaganja u zadnjih šest godina govori o tome koliko je Vlada posvećena ulaganju u infrastrukturu Zračne luke Zadar.

- Vlada će kao i dosad biti partner, prijatelj i generator daljnjeg razvoja Hrvatske. U fazi smo kada će ovo desetljeće biti desetljeće konačnog lovljenja koraka s onim članicama EU-a koje su nešto razvijenije od nas, naglasio je premijer Plenković.

Longin: Glavna gospodarska grana u županiji je turizam

- Turizam je definitivno glavna gospodarska grana u našoj županiji. Zajedno s ovim milijuntim putnikom, moram reći da imamo rekordan broj kruzera u našoj luci Gaženica ove godine. Stremimo brojkama koje su nam bile neočekivane nakon ove dvije godine pandemije, rekao je zadarski župan Božidar Longin.

Klišmanić: Ovogodišnji rezultati premašili one iz 2019.

Direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić predstavio je ovogodišnje rezultate, koji su premašili one iz 2019. te najavio dva velika projekta koji će se financirati novcem iz Europskih fondova, a dijelom vlastitim sredstvima.

- Nakon krize izazvane koronavirusom, velikog pada prometa i teškog oporavka, čekaju nas velika ulaganja. Riječ je o produljenju uzletno-sletne staze i elektrifikaciji i ekologizaciji prihvata i otpreme zrakoplova, istaknuo je Klišmanić.

Pritom je istaknuo da će zadarska zračna luka postati prva zelena zračna luka, a s novim će investicijama smanjiti emisiju ugljičnih plinova za gotovo 50 posto.

- Fotonaponskom elektranom namirivat ćemo sve potrebe kojom se opslužuju zrakoplovi, a u novoj zgradi imat ćemo dodatnu fotonaponsku elektranu kojom ćemo podmirivati sve naše potrebe za električnom energijom, naveo je te dodao da će se dogradnjom piste omogućiti slijetanje zrakoplovima na prekooceanskim letovima. To će osigurati uvjete za povećanje prometa i gospodarski razvoj.

Premijer Plenković čestitao je Klišmaniću na uspješnoj poslovnoj godini te ustvrdio da se podaci o broju putnika, koje je predstavio prvi čovjek zračne luke, uklapaju u cjelovitu politiku Vlade RH u kreiranju povoljne atmosfere dolazaka stranih turista u Hrvatsku.

Ribarska luka Gaženica

Premijer Plenković zatim je obišao radove na novoj Ribarskoj luci Gaženica.

O posjetu premijera Plenkovića u podnevnom Dnevniku izvijestila je novinarka HRT-a Žana Morović Rudić koja se javila iz Ribarske luke Gaženica.

- Premijer je upravo obišao luku, a o njezinoj važnosti dovoljno govori podatak da se godišnje ovdje iskrca 6500-7000 tona plave ribe. Ribari su dakle dobili moderno opremljenu luku sa servisnim platoom te 900 m2 hale s hladnjačom, za skladištenje mreža i ribarske alate. Uskoro se raspisuje i natječaj za koncesionara koji će upravljati ovim lučkim područjem pa je Lučka uprava Zadar o tome izvijestila resornog ministra Bukovića, rekla je Morović Rudić.

- U pratnji premijera je i ministar obrazovanja Radovan Fuchs jer se danas svečano otvara Studentski dom i studentski restoran na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru, dodala je.

Longin: Voda je život

Uoči sastanka sa zadarskim županom Božidarom Longinom, premijer Andrej Plenković nazočio je potpisivanju sporazuma o sufinanciranju izrade studijske, projektne i natječajne dokumentacije za razvoj vodoopskrbe na uslužnom području Vodovoda Zadar vrijednog 50-ak milijuna kuna. Tamo su bili i župan Longin, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te direktor zadarskog vodovoda Tomislav Matek.

Govoreći o tome, Longin je istaknuo da je voda izvor života te osnova razvoja turizma. Podsjetio je da su ovo ljeto neki vršni dijelovi grada kao i neke općine i naselja ostali bez vode tijekom turističke sezone zbog povećanje potrošnje uslijed velikog broja turista.

- Cijela zadarska županija će dobiti pitku tekuću vodu. Imamo dijelove županije bez pitke vode, rekao je Longin te naglasio da ne misli samo na otoke nego i na zaleđe.

Đuroković: Znamo što znači voda na otoku

Đuroković je istaknuo važnost projekta razvoja vodoopskrbe Zadarske županije te naglasio što znači voda na otoku. Rekao je da će se izgraditi 540 kilometara cjevovoda, uključivo i 24 kilometra pod morem kojima bi spojili kopno i neke od otoka. 

 Također je naveo i izgradnju desalinizatora Premuda, Silba i Ilovik gdje bi se desalinizacijom vode zadovoljila potreba stanovnika za vodom te razvojem tih otoka.

Matek: Projekt stoljeća

Direktor zadarskog vodovoda Tomislav Matek istaknuo je kako mu je drago da projekt ide prema kraju te da je započet 2013.

- Što se tiče vodoopskrbe, to je najveći projekt na području Hrvatske, a procijenjena vrijednost prije dvije godine je 1,75 milijardi kuna, a sada je vjerojatno i više, rekao je Matek.

Nada se da će se projekt realizirati za sedam-osam godina te rekao kako će onda Zadarska županija imati riješenu vodoopskrbu i da će biti po tom pitanju mirna idućih 50-ak godina.

- Ovo je projekt stoljeća, dodao je.

Premijer održao sastanak s zadarskim županom

Nakon toga je premijer Plenković održao sastanak sa zadarskim županom Longinom i suradnicima.

Sastanak i s gradonačelnikom

Zatim je iz ureda županije otišao na sastanak sa zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem.

Premijer položio vijenac kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Zadra 

U povodu obilježavanja 31. obljetnice Dana obrane Zadra, predsjednik Vlade Andrej Plenković položio je vijenac i zapalio svijeću kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Zadra u Domovinskom ratu.

Izjava premijera nakon svečanog otvorenja Studentskog doma i restorana

Nakon svečanog otvorenja Studentskog doma i studentskog restorana premijer Plenković rekao je kako čestita na realizaciji projekta vrijednog nešto manje od 100 milijuna kuna koji je sufinanciran manjim dijelom sredstvima grada, sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja i korištenjem EU fondova.

- Ovaj projekt je dizanje kvalitete studentske usluge na Zadarskom sveučilištu na jedan viši nivo. To je dodana vrijednost koja se dugo čekala, rekao je.

Potom je zahvalio županu Longinu i gradonačelniku Dukiću te rekao kako su imali kvalitetne sastanke za razvoj grada i županije te podsjetio da je potpisan sporazum o projektu vodoopskrbe u županiji, vrijedan 1,8 milijardi kuna.

Potom je govorio i o posjetu Ribarskoj luci Gaženica, kako je rekao, centru hrvatskog ribarstva te naglasio kako će Vlada i dalje voditi računa o ribarima i ribarstvu kao važnoj gospodarskoj grani. Također je govorio i o uvodnom dijelu posjeta Zadarskoj županiji koji je bio u zadarskoj zračnoj luci.

- Ulaganja u tu zračnu luku u posljednjih 6 godina bila su veća od 130 milijuna kuna. Ostvaren je sjajan rezultat i stigla je i milijunta putnica u Zadar. Imat ćemo prigodu u četvrtak i petak na Danima hrvatskog turizma u Šibeniku rezimirati ovu godinu, godinu koja je na izvrstan rast BDP-a u prvom kvartalu, na odličan rast u drugom kvartalu zasigurno jako dobra bila u smislu rasta BDP-a i u trećem kvartalu. S obzirom na mjere Vlade gdje smo omogućili normalno funkcioniranje ne samo naših građana u smislu kućnih proračuna oko cijena plina i struje nego i cijelog hrvatskog gospodarstva te svih institucija očekujem rast BDP-a i u 4. kvartalu i na taj način puno bolje rezultate nego što smo to i sami predviđali, rekao je Plenković.

- Nadam se da će studentice i studenti koji će koristiti ovaj studentski dom i studentski restoran također biti zadovoljni, rekao je premijer Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!