Vrhovni sud: Sessu mijenja Mrčela, nema ustavne krize

20.07.2021.

10:08

Autor: HRT

Đuro Sessa

Đuro Sessa

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi danas prestaje dužnost. Prema Zakonu o sudovima, do izbora novog predsjednika na čelu te ustanove bit će zamjenik predsjednika Marin Mrčela, priopćili su iz Vrhovnog suda.


"Predsjedniku Vrhovnoga suda Republike Hrvatske sucu Đuri Sessi 20. srpnja 2021. prestaje dužnost predsjednika. Situacija prestanka dužnosti predviđena je u Zakonu o sudovima. Do izbora novog predsjednika poslove sudske uprave obavljat će zamjenik predsjednika, čije su ovlasti određene zakonom koji je donio Hrvatski sabor. Demokratski legitimitet postoji jer su zakon donijeli demokratski izabrani predstavnici. Dugotrajnost sudskih postupaka najveći je problem. U obavljanju poslova sudske uprave nastavit će se poduzimanje radnji radi nastavljanja trenda smanjenja broja predmeta i njihova bržeg rješavanja", pripćili su s Vrhovnog suda.

U priopćenu se dodaje i kako, bez obzira na to koliko će situacija do izbora novog predsjednika trajati i kako će završiti, suci nastavljaju obnašati sudbenu vlast jer tako određuje Ustav i zakoni iz kojih suci crpe legitimitet.

"Zato nema ustavne krize. Suci nisu 'proizveli' ovu situaciju niti žele biti dio dnevnopolitičkih sučeljavanja. Sucima je svejedno koja je politička opcija na vlasti sve dok se poštuje samostalnost i neovisnost sudbene vlasti koja je određena Ustavom Republike Hrvatske", navodi se u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik Vrhovnog suda Republike Hrvatske sudac Željko Pajalić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!