18:11 / 02.05.2018.

Autor: D.P./Hina/HRT

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a o novom statutu

-

-

Foto: - / -

Vezano uz prijedlog novog statuta, Bačić je novinarima rekao da se najvažnije promjene odnose na način izbora predsjednika HDZ-a.
Član Predsjedništva HDZ-a i predsjednik saborskog Kluba stranke Branko Bačić rekao je prije početka sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća da će biti riječi o pripremama za Središnji odbor koji će se u petak održati u Šibeniku i za Izvještajni sabor HDZ-a, te o prijedlogu nacrta novog stranačkog statuta, koji bi se trebao usvojiti na Izvještajnom saboru HDZ-a 26. svibnja.

Vezano uz prijedlog novog statuta, Bačić je novinarima rekao da se najvažnije promjene odnose na način izbora predsjednika HDZ-a, njegovog zamjenika i potpredsjednika stranke. Tako će se po principu "jedan član jedan glas" birati predsjednik HDZ-a, njegov zamjenik i četiri potpredsjednika, kojih je do sada bilo šest. Po istom principu će se birati predsjednici gradskih i općinskih organizacija. Uvest će se mogućnost savjetodavnog referenduma o bitnim političkim pitanjima, mogući predizbor kandidata na listama za Hrvatski sabor i dr.Bačić je potvrdno odgovorio na novinarski upit ostaje li politički tajnik Davor Ivo Stier na svojoj funkciji. "Ostaje, nema rasprave na Predsjedništvu o njegovu položaju," rekao je. Podsjetivši na svoju raniju izjavu kako politički tajnik treba u važnim političkim pitanjima biti na crti onoga kako odluči stranka, rekao je da je stav HDZ-a bio da o pitanjima kakve je rješavala Istanbulska konvencija zastupnici mogu glasovati po savjesti, kako je Stier i glasovao.

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković rekao je nakon sjednice Predsjedništva kako je glavni cilj sastanka bilo informiranje članova i članica ova dva tijela o ključnim političkim pitanjima, kao i o pripremi intenzivnih političkih i stranačkih aktivnosti u svibnju. Vlada će sjednicu održati u Splitu u petak. Potpisat će se niz vrijednih ugovora od oko 1,5 mlrd. kuna, broj zaključaka koji će biti vezani uz Split i županiju u vrijednosti od 400 milijuna kuna. Sutra je obljetnica zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski, u petak će u Šibeniku biti održan sastanak središnjeg odbora, a u subotu veliki stranački skup u Šibeniku za sve naše načelnike i gradonačelnike. "Većina kolega je pohvalila rad radne skupine za Statut. Imamo jedan nacrt koji bitno demokratizira i osuvremenjuje temeljni stranački dokument koji će otvoriti put kvalitetnom angažmanu i pozicionitranju HDZ-a kao europske stranke desnog centra na hrvatskoj političkoj sceni. Govorili smo i o najvažnijim pitanjima - gospodarstvu, nacionalnom programu reformi, planu konvergencije, proračunskom suficitu, svim aktivnostima koje resori namjeravaju poduzimati sljedećih nekoliko mjeseci", dodao je Plenković.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!