Predsjedništvo SDP-a preuzelo upravljanje Klubom zastupnika

06.10.2020.

15:51

Autor: I.Z./Tatjana Munižaba/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Prvi put u povijesti Klub zastupnika SDP-a odbio je odluke predsjednika stranke. Grbin je za to optužio Bernardića.
Nakon što je većina u Klubu zastupnika SDP-a odbila paket kadrovskih promjena koje je predložio predsjednik Peđa Grbin, večeras je na izvanrednoj sjednici Predsjedništvo stranke preuzelo upravljanje Klubom. Predsjedništvo je donijelo odluku da će bez obzira na glasanje u Klubu provesti najavljene izmjene, vodeći se činjenicom da je Statut stranke jači od Poslovnika Kluba zastupnika.

➡️ U mreži Prvog: Može li Grbin udahnuti novi život SDP-u? 
➡️ Peđa Grbin postao predsjednik SDP-a

Ovo je prvi put u povijesti da je Klub zastupnika odbio odluke predsjednika stranke. Odluke koje je predložio predsjednik Peđa Grbin, a podržalo Predsjedništvo će se uputiti Saboru da te odluke i prihvati, pojasnio je novinarima član Predsjedništva Mišo Krstičević. Premda nije htio odgovarati na pitanja, to znači da se neće poštivati večerašnja odbijenica Kluba Grbinu nego će se predložene rošade na saborskim dužnostima proslijediti na odlučivanje izravno Saboru.

Prema Grbinovu prijedlogu na potpredsjedničko mjesto u Saboru umjesto Rajka Ostojića, koji je zamrznuo mandat u parlamentu, predložena je Sabina Glasovac. Grbin je predložio i da se s čelnog mjesta Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost povuče dosadašnji glavni tajnik stranke Nikša Vukas te da ga zamijeni Siniša Hajdaš Dončić. Arsen Bauk bi na mjestu predsjednika Odbora za međunarodnu parlamentarnu suradnju zamijenio Erika Fabijanića, dok bi Davoru Bernardiću blisku Renatu Sabljar Dračevac na čelu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku prema Grbinovu prijedlogu zamijenila Mirela Ahmetović.

Za opstrukciju svojih prijedloga Grbin je optužio svog prethodnika Davora Bernardića koji je danas došao na sjednicu Kluba zastupnika. Ništa od onoga što je Peđa Grbin namjeravao provesti, ništa u ovom trenutku nije prošlo, kazala je u Dnevniku HTV-a novinarka Tatjana Munižaba."Ovo nije moj poraz"

- Smatram izuzetno nekorektnim od pojedinih kolega, konkretno, od Davora Bernardića koji nakon što dva mjeseca nije radio ama baš ništa u Saboru, a istovremeno je primao plaću da danas dođe na sjednicu i ospori ovu odluku koju je donijelo članstvo. No, to je njegovo pravo, to pravo je konzumirao i sada ćemo na sjednici Predsjedništva o tome raspravljati, najavio je Peđa Grbin.

- Upućujem ispriku svim članicama i članovima SDP-a što ovo moraju trpjeti i dalje, ali i svim građankama i građanima što su neki od ove stranke odlučili raditi show. To nećemo dopustiti i nakon sjednici Predsjedništva ćemo vas obavijestiti o daljnjim koracima, izvijestio je Grbin.

- Ovo što se danas dogodilo na sjednici Kluba je loše za SDP, ali je SDP jaka stranka, bio je i prije u problemima i iz njih izašao kao pobjednik pa će tako i iz ovoga. Ovo nije moj poraz, ovo je pljuska koju su dobile članice i članovi SDP-a jer sve što sam najavljivao i za što sam dobio potporu članova, danas su određeni pojedinci odbili. Upravo zbog ovoga u kampanju sam išao otvoreno i jasno govorio što želim napraviti i za to sam dobio potporu, poručio je Grbin  te se vratio na sjednicu Predsjedništva.

"Bit ću predsjednik Kluba"

Novi predsjednik SDP-a Peđa Grbin kazao da je Rajko Ostojić obavijestio Predsjedništvo SDP-a kako stavlja svoj mandat u Saboru u mirovanje. Grbin je kazao da će svoje prijedloge priopćiti na sjednici Kluba zastupnika SDP-a. Naglasio je da će on biti predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru te da prijedlog za mjesta u Klubu daje predsjednik stranke ili jedna trećina članova i članica Kluba. Naglasio je da je za svoje prijedloge dobio potporu predsjedništva stranke.- Kolega Sabo zamolio nas je i dogovorili smo se  da u jednom primjerenom roku, a to je za nekoliko tjedana do prve redovne sjednice  Predsjedništva, razmisli i obavijesti nas što će učiniti. Mislim da je to kolegijalno, mi ćemo na Predsjedništvu odlučiti o daljnjim koracima, istaknuo je Grbin.

- Ja sam od njega zatražio da do sljedeće sjednice razmisli i aktivira svoju mogućnost koju mu daje Statut stranke, a to je da svoje članstvo u SDP-u zamrzne. Ukoliko on to ne učini, Predsjedništvo će situaciju raspraviti i odlučiti o daljnjim koracima. Statutarne mogućnosti su razne - od suspenzije pa do isključenja, rekao je Grbin. Dodao je da će razgovarati i s Vinkom Grgićem koji je osumnjičeni u aferi JANAF.

Sabo: Ne smatram se teretom SDP-u

Član Predsjedništva SDP-a Željko Sabo poručio je nakon sjednice Predsjedništva SDP-a kako se ne smatra teretom stranci, "a tako misli i više od tri tisuće članova koji su ga izabrali". Na sjednici ga je Peđa Grbin zatražio da zamrzne članstvo u stranci s obzirom na to da se protiv njega vodi kazneni postupak. Sabo je odslužio i zatvorsku kaznu zbog političke korupcije. Što se tiče saborskih zastupnika koji Grbinu nisu dali podršku za kadrovske izmjene u Saboru, Sabo poručuje: "Dok ne riješiš situaciju u svojoj kući, nećeš biti spreman ni da spremaš u državi.

Rajko Ostojić stavio mandat u mirovanje


Potpredsjednik Hrvatskog sabora Rajko Ostojić danas uoči sjednice predsjedništva SDP-a obavijestio je članice i članove SDP-a da svoj mandat u Hrvatskom saboru stavlja u mirovanje do završetka lokalnih izbora 2021., te se posljedično s time povlači s mjesta potpredsjednika Hrvatskog sabora.

➡️ Grbin: Otvoren sam za razgovore sa svima 

Rajko Ostojić u pismu koje je uputio članovima Predsjedništva SDP-a poručio je da predlaže da se za potpredsjednika/cu u Hrvatskom saboru imenuje osoba koja je bila kandidat za predsjednika SDP-a. Pozvao je i ostale kolege s dugogodišnjim radom u Saboru koji nemaju namjeru izlaziti na lokalne izbore 2021. da svoja mjesta ustupe kolegama s liste u svojoj izbornoj jedinici kako bi oni mogli dobiti priliku za što veću nacionalnu prepoznatljivost i vidljivost do lokalnih izbora.

Ahmetović: Spremna sam preuzeti Odbor za zdravstvo

Mirela Ahmetović kazala je da je sprema preuzeti Saborski odbor za zdravstvo u Hrvatskom saboru i učiniti  sve što može kako bi pomogla SDP-u da stane na noge. Naglasila je da ne vjeruje da će se Rajko Ostojić i Peđa Grbin sukobiti. Takvo je vrijeme iza nas, dodala je. Smatra kako je Ostojić postupio ispravno.Bauk: Nadam se drugoj dužnosti

- Danas je vjerojatno moj zadnji dan na dužnosti predsjednika Kluba zastupnika. Nakon toga, nadam se na nekoj drugoj dužnosti, ali to ćemo vidjeti, poručio je Arsen Bauk. Naglasio da ne očekuje burnu sjednicu. Nije želio komentirati Željka Sabu."Nećemo o politikama"

- Danas je prvi operativni sastanak, dogovor za konstituirajuću sjednicu Glavnog odbora i Predsjedništva. Sigurno je da će se početi ozbiljno raditi od prvog trenutka, izjavio je Ranko Ostojić, član Predsjedništva SDP-a uoči sjednice.- Danas ćemo se naći i dogovoriti... Ovo je više tehnički sastanak, nećemo danas o politikama. Danas smo ovdje da se dogovorimo kako ćemo funkcionirati, rekla je Biljana Borzan. Dodala je da su u SDP-u puni optimizma i energije.- Očekujem da danas SDP krene snažno u izgradnju novog, boljeg SDP-a sa stavom. SDP-a koji će prezentirati svoje politike, a ne unutrašnje sukobe. SDP-a koji će građani prepoznati kao rješenje za bolji život u Hrvatskoj, rekao je Željko Jovanović. Dodao je da je večeras prva sjednica te se trebaju riješiti pitanja da SDP krene snažno. Rekao je da će SDP raspraviti i temu Želja Sabe, ali na tijelima stranke. Jovanović je istaknuo da je poznato kako je on gorljivi borac protiv korupcije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!