19:51 / 09.09.2021.

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/I.B.

Predstavili se kandidati za čelno mjesto Vrhovnog suda, glasovanje odgođeno

Petero kandidata za čelno mjesto Vrhovnog suda u Saboru predstavlja svoje programe

Petero kandidata za čelno mjesto Vrhovnog suda u Saboru predstavlja svoje programe

Foto: HTV / HRT

Sedam je sati trajalo zasjedanje saborskog Odbora za pravosuđe, na kojem se predstavljalo petero kandidata za predsjednika Vrhovnoga suda. Najdulje se ispitivalo suca Radovana Dobronića, kojeg je kao svojeg istaknuo predsjednik Zoran Milanović. 

Nakon ispitivanja nije se glasovalo zbog određenih nedoumica povezanih sa stegovnim postupkom koji je pokrenut na Državnom sudbenom vijeću (DSV) protiv kandidata Dobronića. Odgodu je tražio HDZ-ovac Krunoslav Katičić. On je ukazao da bi članovi odbora prije glasanja trebali imati sve informacije vezane za stegovni postupak.

Pred Odborom za pravosuđe, čija je odluka za ustavnog predlagatelja predsjednika RH neobavezujuća, programe su abecednim redom predstavili Dobronić, Barbara Gundić, Marin Mrčela, Lana Peto Kujundžić i Šime Savić.

Pred članove odbora prvi je ušao sudac Radovan Dobronić koji je inače javnosti poznat kao kandidat kojeg će predsjednik Milanović poslati u obliku prijedloga Hrvatskome saboru. Riječ je inače o sucu Trgovačkog suda, bilo je mnogo govora o temama upravo iz te domene prava, a što se tiče njegova programa svakako je naglasio potrebu za uvođenjem promjena, posebice kada govorimo o problemu ovrha i o javnim bilježnicima.

Osvrnuo se i na tvrdnje da je pravosuđe korumpirano.

- Govoriti da je pravosuđe korumpirano zaista nije točno, to su besmislice koje se govore jer je stvoreno nepovjerenje. Ja mogu reći da 90% sudaca ne da nije korumpirano, nego radi čestito i u dobroj vjeri. Zbog 1% ili 2%koji postoje trpi cijeli sustav, rekao je Dobronić.

U višesatnom izlaganju - ustvrdio je da treba reorganizirati rad sudstva te mijenjati praksu javnih bilježnika. 

Zanimljivo je također istaknuti da je barem u ovom prvom popodnevnom dijelu sjednice u dvorani nazočna bila i Zlata Đurđević kao vanjska članica Odbora za pravosuđe, inače poznata i kao bivša kandidatkinja predsjednika Milanovića koja u drugom javnom pozivu krajem lipnja u Saboru nije izglasana kao kandidatkinja. Ona je Radoslavu Dobriniću postavila pitanje vezano uz stegovni postupak koji se vodi protiv njega zbog neispunjavanja godišnje sudačke norme.

- Tu se uspostavlja sistem da sudac doslovno mora donijeti određeni broj odluka, netko mu, slikovito rečeno, stavlja pištolj pred njega i kaže da mora donijeti odluka bez obzira je li se iskristalizirala ili nije. I to je zadiranje u sudačku autonomiju. Odluke se ne donose kad netko misli da treba donijeti nego kad su zrele za donošenje, rekao je kandidat za predsjednika Vrhovnog suda Radovan Dobronić.

- Za razliku od njega druga kandidatkinja Barbara Gundić pred članovima odbora i saborskim zastupnicima zadržala se svega 20-tak minuta.

- Ono što je temeljna uloga Vrhovnog suda to je i temeljna uloga svih sudova. Osiguravanje jedinstvene primjena prava, ravnopravnosti, jednakost svih pred zakonom. To naglašavam jer smatram da je to temeljni problem svih sudova u Hrvatskoj - jedinstvena primjena prava, istaknula je kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda Barbara Gundić.

Treći je na redu bio aktualni vršitelj dužnosti predsjednika Vrhovnog suda Mario Mrčela. Njegovo je saslušanje trajalo nešto više od sat vremena, kada govorimo o njegovom programu, on je naglasio 22 problema koja je uočio u hrvatskom pravosuđu, a u programu je također predstavio i 39 mjera koje su prema njegovom mišljenju potrebne kako bi se sustav poboljšao, rekao je.

- Predsjednik Vrhovnog suda RH nije revolucionar, nije niti radikal koji sustav može okrenuti naglavačke. Za to treba promjena sustava, a on za to nije ovlašten, no predsjednik suda može i mora u okviru postojećeg sustava sam poduzeti neke mjere i predložiti provođenje mjera za poboljšanje stanja. U programu je 39 takvih mjera od kojih su neke nove, neke nisu, istaknuo je Marin Mrčela, kandidat za predsjednika Vrhovnog suda i v.d. predsjednika Vrhovnog suda.

Četvrta kandidatkinja bila je sutkinja Visokog kaznenog suda Lana Peto Kujundžić.

- Ne radimo ni na edukaciji. Vrhovni sud i predsjednik Vrhovnog suda itekako bi trebao poraditi na tome pa bi predmete rješavali puno brže, rekla je Peto Kujundžić.

Potom je saslušan i Šime Savić, kao peti i posljednji kandidat.

- Predsjednik Vrhovnog suda može svakog suca u državi prozvati na odgovornost i protiv svakog suca može pokrenuti disciplinski odnosno stegovni postupak. Protiv svakog, rekao je Savić.

Podsjećamo kako je svoje, također neobvezujuće mišljenje donio i Vrhovni sud, odnosno opća sjednica Vrhovnog suda na kojoj su suci većinom podržali kandidaturu Marina Mrčele.

Ono što sad slijedi prema proceduri kad predsjednik Milanović dobije sva neobvezujuća mišljenja jest da će on svog kandidata, a znamo da će to biti Radovan Dobronić, službeno predložiti Hrvatskom saboru. I tada je sve u rukama saborskih zastupnika koji će o njemu prvo raspravljati i zatim i glasovati. Naravno, u ovom slučaju sve će ovisiti o volji vladajuće većine koja je već izrazila svoje stajalište da će se o kandidatu očitovati tek kada svi budu saslušani na sjednici Saborskog odbora za pravosuđe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!