"Jadransko-jonski formati poveznica prema bržem proširenju EU-a"

20.06.2023.

Zadnja izmjena 12:01

Autor: T.V./HRT/Hina

Predstavljanje hrvatskog predsjedanja Strategijom EU-a za jadransku i jonsku regiju i Jadransko-jonskom inicijativom

Predstavljanje hrvatskog predsjedanja Strategijom EU-a za jadransku i jonsku regiju i Jadransko-jonskom inicijativom

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Zagreb je domaćin dvodnevne inauguracijske konferencije kojom Hrvatska preuzima jednogodišnje predsjedanje Strategijom Europske unije za jadransko-jonsku regiju i Jadransko-jonskom inicijativom. Središnja tema našeg predsjedanja bit će "Plavo-zelena strategija budućnosti" koja se odnosi na razvoj morskih i kontinentalnih područja, ali i doprinos proširenju Europske unije.


- Strategije EU-a za jadransko-jonsku regiju i Jadransko-jonska inicijativa, kojima Hrvatska predsjeda idućih godinu dana, bit će poveznica prema procesu proširenja EU-a na zapadni Balkan, rekao je u utorak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Jadransko-jonska inicijativa pokrenuta je 2000. godine, a u njoj su Hrvatska, Slovenija, Grčka, Italija i San Marino te sve države zapadnog Balkana, osim Kosova koje blokira Srbija.

Europska unija 14 godina poslije pokreće i Strategiju za jadransko-jonsku regiju s ciljem jačanja regionalne suradnje i brže integracije tog prostora u europski savez.

Hrvatska će od 1. lipnja ove do 31. svibnja iduće godine predsjedati tim formatima koji okupljaju 70 milijuna stanovnika, a svoje prioritete predstavila je na konferenciji u utorak u Zagrebu.

Grlić Radman rekao je kako su makroregionalne strategije EU-a u srcu europskog integracijskog procesa jer je riječ o jedinstvenim alatima koji pomažu u izgradnji zajedničkog europskog prostora.

Zemlje pokrivene Jadransko-jonskom inicijativom i Strategijom surađuju u četiri područja: "Plavi rast" (vezan za more), "Povezivanje regije" (gradnja cesta, plinovoda i puteva), "Kvaliteta okoliša" i "Održivi turizam".

Na prijedlog Hrvatske, koja predsjedanje preuzima od BiH, članice će surađivati i na području socijale.

Ministar je rekao kako ti formati dobivaju novi zamah te da oni mogu biti poveznica prema procesu proširenja jer je upravo iskustvo Hrvatske, kao članice EU-a, od pomoći zemljama zapadnog Balkana.

Intenzivniji proces proširenja


Njegov kolega iz BiH Elmedin Konaković na konferenciji je naglasio kako bi tektonske geopolitičke promjene izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu trebale uvjeriti EU da daleko intenzivnije podrži proces proširenja.

Konaković je rekao da je riječ o veoma važnim inicijativama koje očigledno daju rezultate. Naveo je primjer diplomatske ofenzive njega, Grlića Radmana i drugih ministara iz članica kako bi EU-u prenijeli da je zemljama zapadnog Balkana u ovom trenutku potrebna konkretnija pomoć jer reforme koje države provode po europskim pravilima afektiraju našu domaću, ne tako jaku ekonomiju.

Konaković je kazao kako je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na skupu GLOBSEC-a u Bratislavi pružila razlog za nadu i optimizam jer je adresirala upravo te potrebe zemalja zapadnog Balkana.

Slogan hrvatskog predsjedanja je Plavo-zelena strategija budućnosti, a tematski prioriteti su "veća otpornost kroz bolju povezanost", pri čemu će se razgovarati o pitanjima poput promicanja potencijala geotermalne energije, Doline vodika Sjeverni Jadran i Jonsko-jadranskog plinovoda, održivi rast i turizam te društvena kohezija.

Hrvatska će poticati sve teme koje će ubrzavati proces proširenja Unije, ali i one koje osnažuju društvenu koheziju poput tema mladih, društvenog poduzetništva, socijalnog uključivanja ranjivih skupina te osnaživanja žena na tržištu rada. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!