14:56 / 08.03.2021.

Autor: T.V./Hina

Predstavljanjem projekta "Od5do95" SDP obilježio Dan žena

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ugostio je umjetnicu Arijanu Lekić-Fridrih

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ugostio je umjetnicu Arijanu Lekić-Fridrih

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

U središnjici SDP-a Hrvatske obilježen je u ponedjeljak Međunarodni dan žena predstavljanjem multimedijalnog umjetničkog projekta Od5Do95, online medijateke koja bilježi i čuva osobna svjedočanstva žena koje progovaraju o tome što znači biti žena u Hrvatskoj.

- "Od5Do95" multimedijalni je umjetnički web projekt koji služi kao medij za prenošenje priča i iskustava, a u kojem djevojčice, djevojke i žene progovaraju o tome što znači biti žena u Hrvatskoj danas te kako se njihov životni put razlikuje od onog njihovih majki, baka i prabaka, istaknuto je u ponedjeljak u središnjici SDP-a gdje je predsjednik te stranke Peđa Grbin ugostio autorice projekta Arijanu Lekić-Fridrih i Andreu Kaštelan.

Prikazan je 15-minutni filma "Žene govore", a Lekić-Fridrih istaknula je da je projekt počeo 2016. godine, a do sada je snimljeno 400 priča žena diljem Hrvatske.

- Željele smo srušiti četiri zida i pokrenuti taj dijalog tako da više ne postoji djevojčica i žena koja se osjeća sama u svojoj situaciji, kazala je dodavši da je motivacija za projekt bila "činjenica da je svaka žena u Hrvatskoj u nekakvom obliku sukoba s društvom".

Na online medijateci svaka od žena predstavlja jednu godinu života - od 5 do 95 godina, a cijeli je projekt spoj filma i web medija putem kojeg uz svojevrsnu vremensku crtu je omogućen pregled dokumentarističkih ispovijedi o životu hrvatskih žena u 21. stoljeću. Žene u njima progovaraju o svojem osobnom iskustvu, a često i o nasilju, diskriminaciji na koje su naišle u vlastitom životu.

Govoreći o problemima žena u Hrvatskoj, Lekić-Fridrih istaknula je da je 2020. godina bila ženska godina.

- Prvi put smo pogledali žene koje se bave zanimanjima koja su za nas praktički nevidljiva, poput medicinskih sestara koje je pandemija stavila u prvi red borbe, koje se inače uzimaju zdravo za gotovo, a one su, primjerice, godinama bile zanemarivane, izjavila je dodavši da je s druge strane, pokrenut regionalni pokret "Me too" u kojem je stvoren siguran prostor ženama da se jave sa svojim iskustvima.

Govoreći o položaju žena u Hrvatskoj, kojeg "obilježavaju nejednakost u plaćama žena i muškaraca, rodno uvjetovano nasilje, diskriminacija, seksualno zlostavljanje", Grbin je istaknuo kako politika mora biti svjesna nejednakosti i položaja žena u društvu.

- Politika mora biti toga svjesna, politika mora prednjačiti ne na način da o njemu govorimo. nego i da ponudimo rješenje, kazao je podsjetivši da je u Hrvatskom saboru prošli tjedan saborska većina odbila prijedlog izmjena Kaznenog zakona te je izrazio nadu da će vladajući prema obećanju taj zakonski prijedlog promijeniti do srpnja ove godine.

U središnjici SDP-a prikazana su i tri kratka filma iz vlastite produkcije o radnicama koje progovaraju o zdravstvenoj, ekonomskoj i društvenoj krizi koje su doživjele na prvim crtama borbe s pandemijom koronavirusa, svaka od njih u svom sektoru.

Istaknuto je kako su, primjerice, u zdravstvenom sektoru, u kojem gotovo 80 posto zaposlenih čine žene, medicinske sestre osobito izložene rizicima zaraze koronavirusom, iscrpljenosti, stresu i s time povezanim problemima s mentalnim zdravljem. A u filmu su istaknuti i zahtjevi SDP-a za rast plaća zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja, kao i zapošljavanje dodatnog broja medicinskih sestara, liječnika.

Grbin je poručio i kako je Međunarodni dan žena obilježen predstavljanjem projekta Od5do95 i prikazivanjem kratkih filmova o ženama u pandemiji, iz potrebe da se izađe iz kruga gdje se 8. ožujka obilježava ritualnom podjelom cvijeća, već da se ukazuje na probleme žena i predlažu rješenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!