Predstavljen Black Hawk, donacija američke vlade

12.10.2018.

10:44

Autor: E.H./I.B./HRT

default error photo
Uz dva helikoptera uključena je isporuka opreme, pričuvnih dijelova te obuka letačkog i tehničkog osoblja.
Zahvaljujući donaciji američke vlade Hrvatska je dobila dva nova vojna helikoptera Black Hawk, vrijedna 50 milijuna dolara. Oni su već sletjeli u zračnu luku Pleso, no samo kako bi bili predstavljeni domaćoj javnosti. U našu zemlju stižu tek 2020.

Uz dva helikoptera uključena je isporuka opreme, pričuvnih dijelova te obuka letačkog i tehničkog osoblja.Black Hawk je višenamjenska verzija helikoptera, a može se upotrebljavati za zračne napade, evakuaciju, traganje i spašavanje te prevoženje vojnika, ali i za gašenje požara i nadzor granice. Odluka američke vlade o doniranju helikoptera još je jedan dokaz snažnog strateškog partnerstva SAD-a i Hrvatske.Ministar obrane Damir Krstičević izjavio je da je Black Hawk, ili crni jastreb, jedan od najboljih helikoptera na svijetu kojeg zbog iznimne izdržljivosti i radnih karakteristika zovu "radni konj". "Jačamo Hrvatsku vojsku, ne da bismo nekome prijetili - nego zbog jačanja sigurnosti za hrvatski narod", dodao je.

Eugen Husak razgovaao je sa zamjenikom zapovjednika HRZ-a Michaelom Križancom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!