11:23 / 30.08.2019.

Autor: HRT

Predstavljen centralni upravljački sustav za jednostavnije funkcioniranje zdravstva

-

-

Foto: - / -

CUS je centralni sustav komunikacije s bolnicama, sustav za automatsko dnevno prikupljanje svih zdravstvenih indikatora i analizu podataka.
Ministar zdravstva Milan Kujundžić predstavio je u zadarskoj Općoj bolnici centralni upravljački sustav (CUS) za upravljanje organizacijskom strukturom zdravstvenog sustava.

CUS je središnji sustav komunikacije s bolnicama, sustav za automatsko dnevno prikupljanje svih zdravstvenih indikatora i analizu podataka, a podržava i strukturirane objave na mrežnim stranicama svih bolnica te predstavlja nadogradnju sustava fakturiranja iz bolnica.

- To je kvalitativni iskorak u razmjeni i analizi podataka bolničkog sustava i sustava Zavoda za javno zdravstvo te će omogućiti jednostavnije funkcioniranje zdravstvenog sustava - rekao je Kujundžić predstavljajući sustav koji je uspostavilo Ministarstvo u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO)  i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ).

Glavni mu je cilj omogućiti centralizirani uvid u organizacijske strukture ustanova, centralizirano kreiranje i distribucija obavijesti, pravovremeno izvještavanje o poremećajima u opskrbi tržišta lijekova te omogućivanje transparentnosti nad kontrolom potrošnje bolnica kao i centralizirano izvješćivanje o njihovoj učinkovitosti.,

S obzirom na osjetljivost podataka kojima raspolaže, sustav primjenjuje visoke standarde informacijske sigurnosti i zaštite osobnih podataka. Ministarstvo zdravstva ima pristup podacima svih ustanova te na temelju izvještaja može uspoređivati bolnice iste vrste. Sustav omogućuje kreiranje ključnih pokazatelja uspješnosti, a iz prikupljenih podataka može se napraviti središnje izvještavanje o financijskim, organizacijskim i medicinskim pokazateljima rada bolnica.

- Ponosna sam na još jedan projekt Ericssona Nikole Tesle u domeni e-zdravstva kroz koji je, korištenjem suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija te znanja i iskustva naših stručnjaka u ovom području, omogućena digitalna transformacija procesa, čime su, u skladu sa specifičnim zahtjevima kupca, stvoreni važni preduvjeti za efikasnije upravljanje zdravstvenim sustavom - naglasila je Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!