Predstavljen dnevnik vukovarskog branitelja Željka Buljana

22.11.2021.

18:51

Autor: T.V./Dnevnik/HRT/Hina

Predstavljen dnevnik vukovarskog branitelja Željka Buljana

Predstavljen dnevnik vukovarskog branitelja Željka Buljana

Foto: HTV / HRT

U vukovarskome Gradskom muzeju u ponedjeljak je predstavljen dnevnik vukovarskog branitelja Željka Buljana, napisan u zatočeništvu u koncentracijskom logoru u Srijemskoj Mitrovici, čime je završeno obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i 30. godišnjice stradanja toga grada.

Vukovarski branitelj Željko Buljan u koncentracijskom logoru u Srijemskoj Mitrovici bio je zatočen od 21. studenoga 1991. do 27. ožujka 1992., a dnevnik je posvetio supruzi Zdenki Buljan, negdašnjoj vukovarskoj gradonačelnici. Nakon muževe smrti Zdenka Buljan dnevnik je darovala Gradskom muzeju za stalni postav o Domovinskom ratu.

- Dnevnik je počeo pisati tek 10. veljače i koristio je papir koji je imao, a donio ga je u podstavi, gdje ga je skrivao. Iz dnevnika se vidi da nikada nije izgubio vjeru da će se vratiti, rekla je Zdenka Buljan, dodajući kako je opisivao i "atmosferu među zatočenicima" te neizvjesnost o razmjeni zatočenika. Doslovce opisuje poglede, atmosferu, rekla je, dodajući kako joj je bilo teško "iščekivati njegov povratak, a bolna je bila i spoznaja da je morao proživjeti svu tu patnju".

Podsjetila je da je Željko zarobljen 19. studenoga i zajedno s njom doveden je u Velepromet, gdje su razdvojeni. "Mene su sa ženama i djecom prebacili iz Veleprometa u Šid, odakle sam došla na slobodno područje Hrvatske, a on je 21. studenog dovezen u Mitrovicu", rekla je Zdenka Buljan, ističući kako joj je bilo teško odvojiti se od dnevnika, ali je kao negdašnja kustosica i ravnateljica vukovarskoga Gradskog muzeja prepoznala važnost tog dokumenta.

Ravnateljica vukovarskoga Gradskog muzeja Ružica Marić rekla je kako u stalnom postavu iz Domovinskog rata muzeja ima stotinjak eksponata.

- Gradski muzej Vukovar u svom stalnom postavu iz Domovinskog rata ima predmete koji svjedoče o važnosti kulturne baštine Vukovara. Isto tako, ima kronologiju koja prati vrijeme od strašnog pokolja u Borovu Selu do onoga što je za naš muzej bilo važno, povratak i obnovu. Upravo u tom kontekstu ovaj dnevnik predstavlja važno svjedočanstvo jednog vremena, istaknula je Marić.

U predstavljanju dnevnika Željka Buljana sudjelovali su i dugogodišnji župnik u Vukovaru, pater Ante Perković, književnik, akademik Pavao Pavličić te glumica Helena Buljan i glumac Goran Grgić. Tim događajem završio je i program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i 30. godišnjice stradanja toga grada u Domovinskom ratu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!