14:40 / 23.05.2019.

Autor: HRT

Predstavljen novi robotski sustav u KBC-u Zagreb

-

-

Foto: - / -

U Nacionalnom centru za robotsku kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb predstavljen je najnoviji robotski sustav.
U Nacionalnom centru za robotsku kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb predstavljen je najnoviji robotski sustav, dizajniran kako bi povećao preciznost, osjet i kontrolu kirurga tako da može operirati u malom operativnom polju. Njime je prvi put kirurgu omogućena kontrola očima kamere kojom se koristi tijekom operativnog zahvata.

U suvremenoj medicini sve više operativnih zahvata obavljaju roboti, a Hrvatska je svoj prvi robotski sustav, koji je stajao 15 milijuna kuna, nabavila uz pomoć bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Robot radi već dva tjedna i na njemu se operiraju hrvatski pacijenti. Iskustva su, rekao je prof. Željko Kaštelan, koji je danas kratko predstavio taj sustav, pozitivna.

- U svijetu je instalirano gotovo 4000 robotskih sustava i oni se primjenjuju u gotovo svim kirurškim strukama. Manja postoperativna bol, manji gubitak krvi, brži oporavak pacijenta i manji broj liječenja u bolnici prednost su robotske kirurgije - rekao je. "Priča je to", kaže, "koja je dobro prihvaćena kod hrvatskih pacijenata i oni se žele operirati robotom."

Ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić rekao je da su robotski sustav htjeli nabaviti i prije, "ali nije bilo političke volje". Sada su ga dobili u suglasju s Ministarstvom zdravstva, kupljen je od tvrtke TransEnterix. Naglašava da je nabavljen za sredstva Europske unije.

- Kroz europske fondove i Ministarstvo regionalnog razvoja, a preko Ministarstva zdravstva KBC Zagreb dosad je dobio kapitalne opreme u vrijednosti od 140 milijuna kuna, rekao je Ćorušić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković bio je na predstavljanju. Zajedno s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem obišao je jednu od operacijskih dvorana Klinike za urologiju te razgovarao s liječnicima i sestrama koji su uspješno obavili medicinski zahvat razdvajanja sijamskih blizanki.

Dodajmo da se danas u svijetu uz pomoć robota najviše operiraju karcinomi prostate, ali i svi tumori u trbuhu i prsnom košu, te ginekološke operacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!