15:53 / 24.09.2018.

Autor: V.K./Hina

Predstavljen priručnik za građanski odgoj

-

-

Foto: - / -

Nastava građanskog odgoja i obrazovanja u sedmim i osmim razredima kreće ove školske godine eksperimentalno u pet riječkih škola

Predstavljen je priručnik za građanski odgoj i obrazovanje za sedme i osme razrede osnovnih škola po programu koji je pokrenuo Grad Rijeka. 

Riječka gradska uprava pokrenula je eksperimentalni program građanskog odgoja i obrazovanja školske godine 2016./2017. u petim razredima šest osnovnih škola kojima je osnivač.

Za potrebe nastave izrađen je priručnik "Učenik građanin" za učenike petih i šestih razreda te popratni materijal za učitelje. Sad su u program na toj razini uključene 24 škole u Rijeci, a ove školske godine učenici tadašnjih petih razreda krenuli su u sedme pa je bilo nužno objaviti novi priručnik kako bi se održao kontinuitet nastave do kraja osnovnoškolske izobrazbe.

Nastava građanskog odgoja i obrazovanja u sedmim i osmim razredima kreće ove školske godine eksperimentalno u pet riječkih škola,  Novi priručnik "Učenici građani: informirani, aktivni i odgovorni" obrađuje 30 važnih tema, poput demokracije, civilnog društva, pluralizma, tolerancije, pravde, očuvanja okoliša, političkih stranaka, građanskog aktivizma ili društvenog poduzetništva, kroz svih šest dimenzija - političku, ljudsko-pravnu, društvenu, međukulturalnu, gospodarsku i ekološku.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je da je već 11 gradova i županija u Hrvatskoj iskazalo interes za riječki model građanskog odgoja i obrazovanja te ga počelo primjenjivati u svojoj sredini.

"U relativno kratko vrijeme uspjeli smo ostvariti dobre rezultate putem nastave građanskog odgoja i obrazovanja jer provedeno istraživanje Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Rijeci pokazuje bitnu razliku u stavovima i promišljanju na teme s područja građanstva između učenika koji su pohađali nastavu i oni koji nisu", rekao je. 

Autorice priručnika Tamara Fabac i Gordana Frol rekle su da su nastojale dati presjek i prikaz života u demokraciji te potaknuti učenike na djelovanje, pojedinačno i u zajednici.

Učenje građanskog odgoja i obrazovanja "predstavlja odmak od klasičnog pristupa nastavi te se nastoji da se odvija što više izvan škole i u zajednici", rekle su. Uz njih, autorice su i Vesna Kovač i Orjana Marušić Štimac.

Recenzent priručnika Berto Šalaj rekao je kako se godinama zauzimao za to da se u školski program uvede građanski odgoj, ali dosad nijedna vlada nije pokazala nikakav interes da uvidi koliko je to važno za društveni razvoj Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!