Predstavljen program buduće Vlade

23.07.2020.

18:54

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Aktualni premijer i mandatar Andrej Plenković predstavio je u Saboru program nove vlade u kojoj će biti 16, umjesto dosadašnjih 20 ministarstava.
Aktualni premijer i mandatar Andrej Plenković predstavio je u Saboru program nove vlade u kojoj će biti 16, umjesto dosadašnjih 20 ministarstava. Rasprava je počela u 10 sati i još traje, a nakon nje glasat će se o povjerenju 15. Vladi. Nakon što ih Sabor potvrdi, predsjednik i članovi Vlade svečano će prisegnuti, a prvu sjednicu održati već sutra.

Već dobro uhodanim putem preko Trga svetog Marka Andrej Plenković u Sabor je došao predstaviti članove buduće Vlade i njezin program temeljen na dosadašnjim postignućima.

- Prije trideset godina, zahvaljujući požrtvovnosti i hrabrosti hrvatskih branitelja pod vodstvom predsjednika Tuđmana, izborili smo svoje mjesto među slobodnim narodima svijeta, a danas kao članica Europske unije i NATO-a suodlučujemo o budućnosti europskog kontinenta, rekao je Plenković.

Cilj je sačuvati zdravlje i živote u uvjetima pandemije, ističe Plenković, kao i svako radno mjesto. Prioritet je i nastavak obnove Zagreba i okolice nakon potresa, a važna će biti i socijalna sigurnost.

- Zbog toga ćemo nastaviti s dosadašnjom politikom i uložiti 10 milijardi kuna kako bismo stvorili poticajno okruženje za otvaranje 100.000 novih radnih mjesta. Važna mjera bit će i nepovratna potpora od 130.000 kuna svakoj mladoj osobi koja krene s projektom s poslovnom idejom, rekao je premijer.

Oporba je u replikama otvorila pitanje o korištenju 22 milijarde eura, za što će biti potrebno prethodno osmisliti projekte.

- Što ćete učiniti da ovih 20 milijardi zaista iskoristite za dobrobit Hrvatske? Pitam to zato što smo u ovom trenutku zapravo u velikom fijasku kada je riječ o korištenju EU sredstava u tekućoj financijskoj perspektivi, rekao je Branko Grčić, SDP.

- Ja sam siguran da ćete nam Vi kroz rad Odbora za europske poslove pomoći na brzini apsorpcije. Za razliku od ranijih postignuća, mi smo u našem mandatu došli do 97% ugovorenih, 37% isplaćenih, 32 ili 33% verificirani i taj proces ide jako brzo, odgovorio mu je Plenković.

Koplja su se lomila i oko zaposlenosti i plaća.

- Danas Hrvatska, zajedno s Grčkom i Italijom, nalazi se u skupini Europske unije s najnižim stopama nezaposlenosti, na samom smo vrhu nesigurnih ugovora o radu u Europskoj uniji, rekla je Katarina Peović, Radnička fronta.

- Ja Vam obećavam 7.600 kuna prosječene plaće u Hrvatskoj 4 godine od danas, odgovorio joj je Plenković.

Premijeru je postavljeno i pitanje o Deklaraciji o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

- Vi nam predlažete istog ministra vanjskih poslova koji očito nije radio svoj posao. Podsjećam, deklaracija je donesena koncem 2018., prošla je 2019., prošlo je pola 2020., nema izvješća u Saboru, rekao je Nino Raspudić, nezavisni saborski zastupnik, Most nezavisnih lista.

- Bilo je političkih stranaka koje nisu dale svoj glas za nju. Ja se nadam da ćete Vi, a i Vaša stranka, odnosno, skup koji predstavljate, biti artikulirana i jasna u potpori Hrvatima u Bosni i Hercegovini, rekao je Plenković.

Zastupnike je zanimalo i stanje u pravosuđu.

- Mislim da dijelimo optimizam da trebamo raditi na daljnjoj zaštiti vladavine prava, daljnjim uređenjima Zakona o kaznenom postupku, rekao je Josip Salapić, HDSSB.

- Ono što planiramo učiniti kao jedan zalog za političku poruku je ukinuti imunitet članovima Vlade. To je jedan relikt koji ovdje postoji od sredine 90-ih, rekao je premijer.

Izvan sabornice, cijelog su dana poruke o planovima u svojim resorima slali kandidati za ministre.

- Nastavit ćemo s modernizacijom vojske, obukom vojnika, s nabavom i osnovnim projektima koji su započeti u prijašnjem razdoblju, rekao je Mario Banožić, kandidat za ministra obrane.

- Znamo da nas čeka oporavak gospodarstva, to je prva najvažnija tema. Osim tog, govorimo o turizmu i poljoprivredi, rekla je Nataša Tramišak, kandidatkinja za ministricu regionalnoga razvoja i fondova EU-a.

- Početak organizacije škole na jesen, to je apsolutno prvi potez i time ćemo se baviti sigurno idući tjedan, rekao je Radovan Fuchs, kandidat za ministra znanosti i obrazovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!