13:43 / 09.08.2019.

Autor: M.Š./Hina

Predstavljen SDP-ov plan za potpunu legalizaciju marihuane

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i Mirela Holy u petak su predstavili SDP-ov plan za potpunu legalizaciju konoplje.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i Mirela Holy u petak su predstavili SDP-ov plan za potpunu legalizaciju konoplje, čime bi se, kako navode, pridonijelo razvoju gospodarstva, poljoprivrede i turizma u Hrvatskoj.

- Smatramo da bi se liberalizacijom i legalizacijom, pod kontrolom države, ostvario dodatni gospodarski rast i prihodi koji bi se mogli usmjeriti na otvaranje novih radnih mjesta. Rezultat legalizacije marihuane prije svega je dodatni razvoj turističkog sektora, rast poljoprivredne proizvodnje i, ono što je posljedično i najvažnije, rast BDP-a, naglasio je Davor Bernardić na konferenciji za novinare.

Mirela Holy dodala je da interes za legalizaciju raste iz godine u godinu, a predloženim izmjenama Vlade nije omogućena puna primjena, gospodarsko, sociološko i ekološko iskorištavanje konoplje. Naglašavaju kako proizvodi od konoplje pružaju kvalitetnu i održivu alternativu mnogim štetnim proizvodima, poput biorazgradive plastike, boja, lakova i sl.

U SDP-ovu prijedlogu navedeno je kako bi svaka punoljetna osoba mogla uzgajati do devet biljaka u cvijetu, a svaka pravna ili fizička osoba mogla bi se komercijalno baviti uzgojem, prometom i preradom svih vrsta konoplje.

Holy je pojasnila kako bi to bio "lex specialis", iznad Zakona o suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, a tim zakonom bi se regulirale obveze niza ministarstava i tijela javne vlasti kako bi se omogućila operacionalizacija i implementacija punih gospodarskih potencijala konoplje.

Nakon javne rasprave, prijedlog "lex konoplja" pustit će u saborsku proceduru.

- Nadamo se da će to biti do kraja godine kako bi građani što prije mogli osjetiti koristi, zaključio je Bernardić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!