19:26 / 22.11.2018.

Autor: HRT

Predstavljen spomenik Franji Tuđmanu

-

-

Foto: - / -

Kipar Kovačić spomenik je izradio od gline u svom ateljeu u Splitu, prema kojem je napravljen negativ.
Predstavljen je spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, doktoru Franji Tuđmanu. Brončani kip, djelo akademskoga kipara Kuzme Kovačića, viši je od 4 metra, a s postoljem će imati 7. Za desetak dana bit će postavljen pokraj zagrebačkih fontana.

Prvi dojam pri pogledu na spomenik jest da Franjo Tuđman djeluje - mladoliko.

Simbol samostalne Hrvatske, koju je predvodio na putu u slobodu i neovisnost. Prema riječima gradonačelnika, koji je inicirao gradnju spomenika, mnogi mu to ne mogu oprostiti.

"Jer mi Hrvati često jedni drugima ne možemo oprostiti uspjeh. A naročito kad je netko uspješniji ili prvi. A predsjednik Tuđman je bio prvi, na čelu pokreta koji je izrazio ideju neovisne Hrvatske", smatra zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Kipar Kovačić spomenik je izradio od gline u svom ateljeu u Splitu, prema kojem je napravljen negativ, a zatim i gipsani model koji je prerezan na tri dijela i dopremljen u Zagreb. Po njemu je napravljen kalup, koji se ispunjava voskom. Pri pečenju taj vosak nestaje, na njegovo mjesto dolazi bronca, koja se pri temperaturi od 1300 stupnjeva ulijeva u isušeni ispečeni kalup.

Uskoro će se iz ljevaonice u Vrapču spomenik preseliti na jedno od najprometnijih zagrebačkih raskrižja.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!