Evo kako funkcionira novi sustav za uzbunjivanje

31.05.2023.

Zadnja izmjena 16:04

Autor: T.V./HRT

Predstavljen sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama

Predstavljen sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama

Foto: HTV / HRT

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je na predstavljanju sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) da će poruke upozorenja o kriznim situacijama uskoro moći primati svi korisnici mobitela na ugroženom području te strani korisnici u roamingu.SMS za područje cijele RH glasit će "Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje u kriznim situacijama'', a pošiljatelj poruke bit će HR112ALERT, istaknuto je na predstavljanju.

Poruke će svojim korisnicima slati sva tri operatora javnih pokretnih komunikacijskih mreža i usluga (Hrvatski Telekom, A1 i Telemach), a dobivat će ih i korisnici u roamingu. Sustav podržava slanje SMS upozorenja korisnicima koji su trenutačno pozicionirani u odabranom području za slanje upozorenja, a koji su imali interakciju s mrežom operatora u trenutku slanja SMS-a.

Božinović je pojasnio da je to inovativan projekt te precizirao da će građani dobiti SMS s obavijestima o tome da je u tijeku moguća krizna situacija, ali i sugestiju što učiniti.

- Već smo naučili da je preventiva ključ, pogotovo ona usmjerena na zaštitu ljudi i imovine, rekao je.

Slični sustavi, rekao je Božinović, već postoje u svijetu, a ovaj kojim ćemo se koristiti u Hrvatskoj kombinacija je njih nekoliko. Razvijen je u skladu s europskim direktivama i u suradnji s Hrvatskom agencijom za telekomunikacije (HAKOM) kako ne bi bilo neovlaštene uporabe podataka.

- Poruke će, objasnio je, biti anonimizirane što znači da nitko u državnom sustavu neće imati podatak kome su poruke upućene, a sustav će se prvi put testirati ove subote. Svi će dobiti testnu poruku, dodao je i objasnio da je izabrana subota jer je to dan kada se i inače testiraju sirene i sigurnosni sustavi.

Božinović je naglasio da će tri operatora s nacionalnom koncesijom - Telemach, A1 i Hrvatski Telekom - biti u poziciji testirati i vlastite mogućnosti te da je to prvi put da i oni u Hrvatskoj sudjeluju na takvom projektu. Dodao je da su poruke koje će se slati u slučaju krizne situacije spremne na devet stranih jezika te će ih dobivati i stranci koji se u tom trenutku zateknu u Hrvatskoj. "Ne svi i odmah, ali se tomu teži'', rekao je Božinović, dodajući da je Hrvatskoj kao turističkom odredištu sigurnost prioritet.

video thumb

SRUUK je jedinstven alat kojim će se prvi put u Hrvatskoj, porukama putem mobilnih telefona, brzo i učinkovito moći obavijestiti građane i pripadnike civilne zaštite o opasnostima koje prijete i mjerama koje treba poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i štete.

U MUP-u ističu da će se realizacijom projekta SRUUK osigurati brza i pouzdana komunikacija za upravljanje kriznim situacijama uporabom modernih tehnologija. Riječ je o 8,3 milijuna eura vrijednom projektu, od čega EU sufinancira projekt sa 7,1 milijun eura nepovratnih sredstava iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.

Na predstavljaju projekta bili su i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut, članovi uprave teleoperatora, predstavnici HAKOM-a i Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP), predstavnici tvrtki koje su radile sustav te predstavnici operativnih snaga sustava civilne zaštite.

Poruka će sadržavati hitne mjere koje treba poduzeti


Trut je naglasio da je iznimno važno pravodobno obavješćivanje o nastanku krizne situacije, jer se na taj način mogu izbjeći potencijalne opasnosti odnosno primiti poruka s uputama za postupanje u ugroženom području.


Što se tiče kriznih situacija koje obuhvaća, Trut je rekao da će putem sustava biti moguće poslati upozorenje za svaku situaciju koja ugrožava živote i sigurnost ljudi, okoliša i imovine.


- Parametri su postavljeni, standardni operativni postupci su pripremljeni, informaciju o događaju daju, kao i dosad, relevantne organizacije, a Ravnateljstvo civilne zaštite kroz sustav 112 kreira poruku na prihvatljiv način i šalje ju prema javnosti, rekao je.

Božinović: Nabava kanadera ne ide očekivanom brzinom


Predstavljajući SRUUK, Božinović se dotaknuo i projekta zajedničke nabave novih kanadera na razini EU-a za koju je rekao da u ovom trenutku ne ide očekivanom brzinom.

- Nadamo se da taj proces ide i siguran sam da će se dovršiti jer je to u interesu svih država članica, pogotovo našeg mediteranskog bazena gdje su se kanaderi pokazali kao najefikasnije sredstvo za borbu protiv šumskih požara i požara na otvorenim površinama, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!