Predstavljena aplikacija za prelazak na održive izvore energije

19.07.2022.

Zadnja izmjena 11:57

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Startup Factory

Startup Factory

Foto: HTV / HRT

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević na Zagrebačkom velesajmu otvorio je prijave za sedmu generaciju Startup Factoryja. Gradonačelnik je predstavio i aplikaciju "Energetski info centar Zagreba" za informiranje građana o prelasku na održive izvore energije. U aplikaciji su mapirani svi zagrebački krovovi, a građani mogu u nju upisati potrošnju svoje zgrade i izračunati koliku površinu krova trebaju pokriti solarnim ćelijama kako bi uštedjeli na električnoj energiji.

Građani će pomoću aplikacije dobiti cijeli projekt koji će moći prijaviti HEP-u, rekao je Tomašević.

Plan je da se na jesen i fizički otvori Energetski info centar, gdje će građani moći dolaziti i dobiti potrebne savjete.


Tomašević je najavio i da će prije jeseni građani dobiti uvid u podatke o potrošnji električne energije, vode, plina i drugih energenata po zgradama, kako bi mogli utvrditi solarni potencijal njihovih krovova.


Dodao je kako je Gradu bitno da te podatke imaju radi uštede energije u javnim zgradama pa namjeravaju ići s uputama kako dodatno uštedjeti energiju te time smanjiti i troškove za gradski proračun. Podsjetio je i da su osnovali tvrtku koja će raditi pripremu projekata za postavljanje solarnih panela na javne zgrade u vlasništvu Grada.  


- I nama su bitne uštede energije na javnim zgradama. Imamo ovakve podatke i ići ćemo s različitim uputama, bez obzira na investicije, kako možemo dodatno uštedjeti energiju, a time i dodatno uštedjeti troškove za proračun, koji će otići u nebo u drugoj polovici godine. To je nažalost realnost, ne samo Zagreba, nego i drugih hrvatskih gradova, naglasio je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Tomšević je otvorio danas i proces prijava za sedmu generaciju najvećeg startup akceleratora - Startup Factory u sklopu kojega će pet najboljih timova za razvoj inovativnih tehnoloških proizvoda u Gradu biti nagrađeno s ukupno 800.000 kuna.


Tomašević se zahvalio vatrogascima na brzoj reakciji jer su sinoć u roku od jednog sata stavili pod nadzor požar u Berislavićevoj ulici. Rekao je da je nastala šteta na jednom poslovnom prostoru, ali da je najbitnije da nije bilo ozlijeđenih. 


Napomenuo je da su zagrebački vatrogasci dobro opremljeni.

- Podijelili smo desetak kombija DVD-ima diljem Zagreba, a prošle godine i novo navalno vozilo proizvedeno u Hrvatskoj. Prošle godine dali smo im i novčanu nagradu od nekoliko tisuća kuna s obzirom na angažman tijekom potresa, rekao je gradonačelnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!