Predstavljena bespilotna letjelica "ORBITER 3"

19.07.2019.

15:47

Autor: Dominik Strize/HRT

default error photo
U Šibeniku je predstavljena bespilotna letjelica "ORBITER 3B", novo sredstvo Hrvatske vojske - koje se koristi za potrebe Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede.
U jeku protupožarne sezone, ministar obrane Damir Krstičević obilazi Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama. Tim povodom u Šibeniku je predstavljena bespilotna letjelica "ORBITER 3B", novo sredstvo Hrvatske vojske - koje se koristi za potrebe Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede. 

Plan je da preventivno krstare nebom i snimaju situaciju na terenu - od požara do imigranata. A može letjeti 6 sati s dometom do 150 kilometara.

- Ovaj sustav djeluje u potpori u protupožarnoj sezoni, međutim sustav treba gledati u širem kontekstu njegove implementacije u sustav domovinske sigurnosti. Gdje mi na ovaj način stavljamo kapacitete HV na raspolaganje u ukupni kontekst domovinske sigurnosti s cijelom lepezom zadaća, naglasio je pukovnik Zvonimir Rogić, zapovjednik Obavještajne pukovnije Glavnog stožera OSRH.

Krstičević pozvao na oprez i pojačano izviđanje u protupožarnoj sezoni

-
Pozivam na oprez i pravovremena izviđanja kako bismo bili spremni za brzo reagiranje u protupožarnim aktivnostima, rekao je Krstičević prigodom posjete Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama.

Po njegovim riječima, u protupožarnim aktivnostima iznimno je važno uvođenje  besposadnih letjelica rekavši kako posjedujemo dva takva sustava.

- Radi se o besposadnom sustavu tehnologije orbiter koji je jako moćan jer iz zrak nam šalje sliku i informaciju o vatrogasnoj opasnosti i omogućava pravovremeno reagiranje. Hrvatska vojska je ovladala u korištenju te nove protupožarne tehnologije, istaknuo je  Krstičević. Dodao je kako se besposadne letjelice koriste i na moru u ribarstvu radi pomoći ribarskoj inspekciji.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je rekao kako besposadne letjelice mogu doprinijeti i preventivnom protupožarnom djelovanju pošto posjeduju mogućnost snimanja i onih koji sudjeluju u podmetanju požara.

Tucaković je iznio podatak kako je ove godine  do sredina lipnja u Hrvatskoj bilo najaviše požara u zadnjih deset godina.

Brigadni general Krešo Tuškan je izvijestio kako Hrvatska vojska ove godine sudjeluje s 12 protupožarnih aviona te 200 pripadnik koji su spremni za intervencije na požarištima, dok  Hrvatska ratni mornarica osigurava desantni brod minopolagač, te desantni jurišni brod i dvije gumene brodice.

Također je rečeno kako meteorolozi predviđaju u sljedećem razdoblju nove toplotne valove koji bi mogli pogodovati izbijanju požara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!