16:19 / 09.02.2018.

Autor: HRT

Predstavljena knjiga R. Harrisa o blaženom Alojziju Stepincu

-

-

Foto: - / -

Uoči blagdana Stepinčeva, a u povodu 20. obljetnice proglašenja nadbiskupa Alojzja Stepinca blaženim, u dvorani Sisačke biskupije predstavljena je knjiga britanskog povjesničara, publicista i novinara dr. Robina Harrisa "Stepinac njegov život i vrijeme".

Hrvatsko izdanje ove knjige, čiji je nakladnik Školska knjiga, obogaćeno je dodatnom biografskom građom pa se smatra prvom cjelovitom biografijom Alojzija Stepinca. Englesko izdanje knjige objavio je Gracewing Publishing.

Prema riječima autora Harrisa, koji je ujedno predavač na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a bio je i savjetnik britanske premijerke Margaret Thatcher, Stepinac je prije bio predmet političke manipulacije. U vrijeme komunističkog režima, a i danas iz Srbije i Srpske pravoslavne crkve, mnogo je otužbi na njegov račun.

Prema mišljenju Harrisa, koji je četiri godine istraživao njegov život i djelovanje, upravo zbog čvrstih stajališta SPC-a u mješovitoj komisiji, koja je završila rad, stajališta nisu usaglašena, pa nije ostvarena suglasnost o nadbiskupovoj kanonozaciji.

SPC uporno tvrdi kako je Stepinac odgovoran za ustaške zločine, čime su stavili veto na njegovu kanonizaciju. Takvo je stajalište, međutim, dio šireg političkog projekta, pa iznenađuje što Kaptol i Vatikan o tome šute. Knjiga je moj odgovor na sve neopravdane napade na nadbiskupa, a pisao sam je u želji da se čuje istina, dodao je autor.

Harris je spomenuo kako je u arhivima pronašao dokumente o tome kako je Stepinac sudjelovao u spašavanju oko 7000 djece, ratne siročadi, s Kozare. Bez pomoći nadbiskupa, rekao je, ni humanitarka Dijana Budisavljević ne bi uspjela u njhovu spašavanju. Govorio je i o prosvjedu nadbiskupa kod poglavnika Pavelića zbog pokolja Srba u Glini i drugim mjestima te o odnosu Stepinca prema nacistima, ustašama, komunistima i Srbima.

Predstavljajući autora, predsjednik NO Školske knjige dr. Ante Žužul podsjetio je kako je Harris u svom publicističkom radu u Hrvatskoj, gdje trenutačno živi, dao golem doprinos u demistifikaciji povijesnih laži.

Sisački biskup Vlado Košić ovom je prigodom uputio poruku političarima demokrašćanima da se moraju ponašati više kršćanski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!