Predstavljena platforma za e/m-Potpis i e/m-Pečat

08.02.2022.

14:29

Autor: HRT/A.P.C.

Državni tajnik Bernard Gršić i Glavni direktor AKD-a Jure Serić predstavili novu uslugu

Državni tajnik Bernard Gršić i Glavni direktor AKD-a Jure Serić predstavili novu uslugu

Foto: - / Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva predstavio je platformu za e/m-Potpis i e/m-Pečat koji su namijenjeni tijelima državne i javne uprave, a koji bi trebali pojednostaviti i ubrzati, ali i osigurati komunikaciju državnih službenika i građana.

Platforma za e/m-Potpise i e/m-Pečate jedinstveno je rješenje koje će omogučiti tijelima državne i javne uprave elektroničko potpisivanje i ovjeru dokumenata, a povećat će efikasnost poslovanja i smanjiti troškove dostave dokumenata, ističe u priopćenju Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva.  


Projekt je financiran iz Kohezijskog fonda EU-a, a njegova je ukupna vrijednost preko 22 milijuna kuna.


- Ova platforma pruža gotovo rješenje za sva tijela kojima za razvoj elektroničkih usluga za građane treba elektronički potpis i elektronički pečat. Upravo ova platforma će omogućiti digitalizaciju, transformaciju postupaka u elektroničku uslugu, a koja se danas provode u papirnatom obliku ili dolaskom na šalter, navodi se u priopćenju. 

Državni tajnik Ureda Bernard Gršić istaknuo je da platforma potiče razvoj usluga koje građani mogu obavljati bez ograničenja radnog vremena, a koja im pruža i sigurnost za korištenje usluga iz vlastitog doma ili s mobilnih uređaja.


- Iznimno mi je drago što je upravo AKD na međunarodnom natječaju izabran za izradu platforme e/m-Potpis i e/m-Pečat. AKD je jedna od najznačajnijih tvrtki na području digitalizacije usluga javne uprave u Hrvatskoj, rekao je Geršić na predstavljanju platforme.


Glavni direktor AKD-a Jure Sertić istaknuo je kako je uvjeren da će uspješna implementacija tog projekta značajno doprinijeti daljnjoj digitalizaciji društva, na korist svih građana.


Implementacija platforme podržati će servise za elektroničko potpisivanje i pečatiranje dokumenata sa svih platformi i uređaja te validaciju elektroničkih potpisa i pečata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!