17:47 / 31.01.2019.

Autor: Igor Rotim/I.H./HRT

Predstavljena publikacija o zločinima nad vojvođanskim Hrvatima

-

-

Foto: - / -

Posljedice Miloševićeve politike provođene Šešeljevom rukom u Vojvodini se i danas osjećaju. Službene osude ovih zločina i dalje nema.
U Beogradu je predstavljena publikacija o zastrašivanju, uhićenjima i ubojstvima Hrvata iz Vojvodine 90-ih godina prošlog stoljeća. Procjenjuje se da je iz tog dijela Srbije tada protjerano oko 40 000 Hrvata. Ti događaji i danas opterećuju odnose dviju država.

Beogradski Fond za humanitarno pravo objavio je rezultate višegodišnjeg istraživanja zločina nad vojvođanskim Hrvatima između 1991. i 1995. Jedan od njih je i danas neriješeno ubojstvo oca i strica Vesne Abjanović u Moroviću.

- Pred našu obiteljsku kuću došla su četiri naoružana, uniformirana lica. Sjećam se bila sam u kuhinji, imala sam jedanaest godina tada, kazala je.

Posljedice Miloševićeve politike provođene Šešeljevom rukom u Vojvodini se i danas osjećaju. Službene osude ovih zločina i dalje nema.

- Dok se takav jedan problem ne osvijesti i dok se ne ulovi u koštac čovjek da te nepravde riješi, ne možemo gledati u neku bolju budućnost, rekla je Ivana Andrić Penava iz Zajednice protjeranih Hrvata.

- Treba vidjeti tko je sve odgovoran za zločine koji nisu bili mali, ni kada je u pitanju obim ni kada su u pitanju vrste, kazao je Tomislav Žigmanom, predsjednik DSHV-a.

Autore publikacije na iznenađuje šutnja službenog Beograda. Mnogi koji danas vladaju, tvrde, i devedesetih su donosili odluke. Javna rasprava o ratnim zločinima nad Hrvatima u Vojvodini devedesetih, u središtu Beograda svakako je velik iskorak, ali kako bi se odnosi između Hrvatske i Srbije doista poboljšali, očekuje se da se ovom temom, nakon svih ovih godina pozabavi i službeni Beograd.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!