Predstavljena publikacija "Žrtve kaznenih djela u kaznenopravnom sustavu RH"

27.03.2023.

13:19

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Publikacija je predstavljena u Požegi

Publikacija je predstavljena u Požegi

Foto: Vijesti / HRT

Položaj i prava žrtava nasilja u Republici Hrvatskoj, izmjene Zakona o novčanim naknadama za žrtve, sustav podrške ženama i djeci žrtvama nasilja, teme su koje je u stručnoj publikaciji "Žrtve kaznenih djela u kaznenopravnom sustavu Republike Hrvatske" u Požegi predstavila mreža Udruga civilnog društva u suradnji s Ministarstvima unutarnjih poslova te uprave i pravosuđa. 

Hrvatski su zakoni dobri, no provedba je loša. Kazne za počinitelje su i dalje blage, a žrtve o svojim pravima nisu dovoljno informirane - upozoreno je na predstavljanju.


- Nepovjerenje u iskaz žrtve, žrtvama se još uvijek ne vjeruje, preživljeno iskustvo nasilja se vrlo često minimalizira i postoji čitav niz predrasuda prema nasilju u obitelji i seksualnom nasilju kao i prema samim takvim žrtvama općenito, rekla je dr. sc. Maja Mamula, koordinatorica "Ženske sobe", Zagreb.


- U 10 godina primjene tog Zakona podneseno je samo 349 zahtijeva za novčanom naknadom, a samo 77 ih je usvojeno ili djelomično usvojeno. Iznos sredstava koji je u 10 godina isplaćen žrtvama po osnovi tog Zakona je tek nešto preko 529 tisuća kuna, rekla je Anamarija Drožnjak Kranjčec, autorica publikacije "Žrtve kaznenih djela u kaznenopravnom sustavu RH".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!