18:06 / 09.03.2018.

Autor: I.B./HRT

Predstavljena Strategija prostornog razvoja RH

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Knjižnici HAZU-a predstavili su je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac.
"Strategiju prostornog razvoja Republike Hrvatske" su u Knjižnici HAZU-a predstavili potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac koja je istaknula da je to dokument kojim se Hrvatska kao članica EU integrira u suvremene europske i svjetske tokove prostornog planiranja kao sinergijskog doprinosa uravnoteženom i održivom razvoju.

"Vlada RH ulaže znatne napore u sveopći razvoj Hrvatske. Znamo da su razvojni potencijali naše zemlje i te kako veliki i da uvijek mogu biti bolje i učinkovitije iskorišteni, na dobrobit građana i za povećanje kvalitete življenja. Naša vizija i cilj svakako su ujednačeni regionalni razvoj Hrvatske, rast gospodarstva, izgradnja infrastrukture, nova radna mjesta i zapošljavanje te socijalna uključenost", istaknula je Žalac.

Naglasila je kako je počeo proces izrade Nacionalne razvojne strategije RH do 2030. te da će njezinom izradom Hrvatska, prvi put od neovisnosti, imati hijerarhijski najviši akt strateškog planiranja u kojem će biti definirana vizija razvoja te jasno postavljeni glavni razvojni smjerovi i strateški ciljevi. Provedba Nacionalne razvojne strategije trebala bi početi 2021., najavila je.

Priprema sveobuhvatne Nacionalne razvojne strategije odvijat će se paralelno s pripremom Državnog plana prostornog razvoja, a okončanje izrade i donošenje oba dokumenta planirano je za kraj 2019., rekla je.

Štromar: Uvjeren sam da će Strategija postati osnova daljnjeg razvoja državnog teritorija   

Štromar je uvjeren da će i ova Strategija, jednako kao i prethodna iz 1997., postati osnova daljnjeg razvoja državnog teritorija i doprinijeti teritorijalnoj koheziji, ali i očuvanju nacionalnog prostornog resursa, jer prostor je ograničen i potrošiv i stoga od neizmjerne važnosti.

"Među glavnim ciljevima ove Vlade je stvaranje pozitivne gospodarske klime kroz omogućavanje svih potrebnih preduvjeta za nove investicije", istaknuo je Štromar te poručio kako u želji za što bržim gospodarskim rastom nikako ne smijemo zaboraviti i zanemariti očuvanje svih prirodnih ljepota naše zemlje.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj Irena Matković rekla je da Strategija donosi opći stav o hrvatskom prostoru u smislu orijentacija prema svom onom prostoru koji smo ili potrošili i danas ga više ne koristimo ili prema sanaciji degradiranih dijelova prostora. "Prije svega mislimo na silne kvadrate napuštenih prostora u našim gradovima, enklave nezakonite gradnje koje treba planski sanirati, na neodgovorno potrošene dijelove prostora od kamenoloma do deponija koje je potrebno sanirati", istaknula je.

"Strategija prostornog razvoja Republike Hrvatske" je opširan dokument na 192 stranice, a ima pet glavnih poglavlja: Uporišne vrijednosti, Stanje i procesi u prostoru, Polazišta i koncepcija prostornog razvoja, Prioriteti i strateška usmjerenja prostornog razvoja, Okvir za provedbu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!