Predstavnici psihoterapeuta protiv prijedloga Zakona o djelatnosti psihoterapije

28.01.2022.

14:59

Autor: HRT/Hina/J.L.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Photographee.eu / SHUTTERSTOCK

Hrvatska komora psihoterapeuta i Savez psihoterapijskih udruga Hrvatske ustvrdili su kako se prijedlogom Zakona o djelatnosti psihoterapije diskriminira i ponižava dio stručnjaka iz tog područja jer im se onemogućuje obavljanje djelatnosti.

Udruge u zajedničkom priopćenju ističu kako se zakon predlaže bez sudjelovanja struke te se degradiraju njihove međunarodno priznate diplome i edukacije.

Umjesto prava utvrđenih Deklaracijom o psihoterapiji iz Strasbourga i Direktivom Europskog parlamenta i Vijeća o ispitivanju proporcionalnosti prije donošenja novih propisa kojima se reguliraju profesije, predloženim zakonskim tekstom jamči se upravo suprotno: ograničavanje slobode izbora zanimanja dok se mogućnost pokretanja i obavljanja djelatnosti jamči samo određenim strukturama.

Predloženim se zakonskim rješenjem de facto dehumanizira i cjelokupna struka jer se očito zanemaruju potrebe velikog broja ugroženih, kojima se zbog nedostatka stručnjaka neće moći osigurati pomoć i podrška, koja im je u ovim vremenima više nego neophodna, upozoravaju predsjednici Komore Jadran Morović i Saveza Vedran Korušić.

Pri izradi zakona nije uvažen sustav ESCO (Europske vještine, kompetencije, kvalifikacije i zanimanja) koji jasno razlikuje psihoterapiju, psihologiju i psihijatriju pa udruge pitaju kome je u interesu nametnuta obveza vođenja djece po bolnicama i institucijama te prolaženja kroz sustav etiketiranja liječničkim dijagnozama.

Radi se o interesima odabranih struktura i jačanju njihove pozicije

"Psihoterapeut, odnosno savjetodavni terapeut koji radi s djecom i adolescentima, ima potrebna znanja i tehnike procjene kako bi donio odluku koje dijete treba psihoterapijski tretman, a koje dijete treba uputiti drugom stručnjaku - jer imaju obvezu specijalističkih dodatnih znanja. Ovim člankom ta odluka se prebacuje na liječnike koji nisu specijalizirani za suptilnosti znakova problema emocionalne prirode i razvoja ličnosti", stoji u priopćenju.

U Hrvatskoj je izuzetno mali broj liječnika specijaliziranih za psihičke bolesti ili emocionalne teškoće djece i adolescenata, što bi dodatno otežalo potrebitoj djeci i adolescentima pristup inicijalnoj procjeni i upućivanju na psihoterapeutski tretman.

"Konačni prijedlog samo dodatno potvrđuje kako osnovna svrha donošenja novog zakona nije usklađivanje s propisima EU-a i osnovnim aktom psihoterapije, Deklaracijom o psihoterapiji iz Strasbourga, već se radi o usklađivanju s interesima odabranih struktura i jačanju njihove pozicije, uz istovremeno relativiziranje preostalog dijela struke te onemogućavanje pokretanja i obavljanja djelatnosti psihoterapije osobama koje su to pravo stekle sukladno odredbama Deklaracije o psihoterapiji".

"Iako svi svjedočimo porastu nasilja i traumama djece i odraslih izazvanim posljedicama pandemije, potresa te socijalnim i gospodarskim previranjima u zadnje dvije godine, u Hrvatskoj se predlaže zakon koji onemogućava i ograničava rad velikom broju dugogodišnjih stručnjaka na području psihoterapije", priopćeno je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!