Predstavnici riječke udruge predstavili Milanoviću program "Moje mjesto pod suncem"

04.07.2022.

14:42

Autor: V.G./Hina/HRT

Predstavnici udruge "Moje mjesto pod suncem" kod Milanovića

Predstavnici udruge "Moje mjesto pod suncem" kod Milanovića

Foto: Marko Beljan / Ured predsjednika Republike Hrvatske

Predsjednik RH Zoran Milanović razgovarao je u ponedjeljak s predstavnicima riječke udruge koja provodi program Moje mjesto pod suncem namijenjen djeci i roditeljima slabijih socioekonomskih uvjeta, a cilj programa je prekinuti krug siromaštva u kojemu pojedina djeca odrastaju.

O svojim aktivnostima predsjednika su izvijestili predstavnici Udruge Centar za kulturu dijaloga i programa socijalne inkluzije iz Rijeke koja već sedam godina provodi taj volonterski program.

Po riječima predstavnika udruge, programom je obuhvaćeno 50 djece od 6 do 16 godina, pri čemu s djecom svakodnevno radi 60 volontera organizirajući im radionice, pomoć u učenju, izlete, odlaske u kino i kazališta te mnoge druge aktivnosti koje im njihovi roditelji, zbog socijalnog statusa, ne mogu omogućiti. Isto tako, savjetuju i roditelje o korištenju njihovih prava i mogućnostima dobivanja stipendije za djecu te im pružaju kontinuiranu psihološku potporu i savjetovanja, rečeno je na sastanku.

Osnovni cilj Programa je prekinuti krug siromaštva u kojemu pojedina djeca odrastaju na način da osnažuju njihove kapacitete koji su potisnuti zbog socijalnog konteksta u kojemu žive, pojasnili su članovi Udruge. Udruga je ostvarila suradnju i s Centrom za socijalnu skrb i osnovnim školama te se umrežava i s drugim organizacijama i institucijama, a kako bi osigurali neprekidno odvijanje programa i financijsku stabilnost. Krajem 2018. godine počeli su surađivati i s poslovnim subjektima koji su odlučili kontinuirano izdvajati određene iznose novca za provođenje programa Moje mjesto pod suncem. Podršku programu danas daje već 30 tvrtki. Uspješna je bila i donatorska kampanja pokrenuta 2020., kažu, tijekom koje je prikupljeno 2,3 milijuna kuna kako bi se program mogao nesmetano financirati.

Isto tako, predstavnici udruge istaknuli su svoju suradnju sa Sveučilištem u Rijeci i Učiteljskim fakultetom pokrenutu u travnju 2021. godine kada je potpisan sporazum o realizaciji programa Moje mjesto pod suncem kojim je Udruga postala stručna baza Učiteljskog fakulteta. Time se rad Udruge na socijalnom uključenju djece dodatno osnažio i usustavio, navodi se u priopćenju predsjednikova Ureda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!