Mali pomak u razgovorima Malenice i udruge sudaca

12.05.2023.

Zadnja izmjena 13:56

Autor: HRT

Sastali se ministar Malenica i Udruga sudaca

Sastali se ministar Malenica i Udruga sudaca

Foto: HRT / HTV

Četvrti dan od početka bijelog štrajka hrvatskih sudaca zbog  nezadovoljstva plaćama predstavnici Udruge hrvatskih sudaca (UHS) sastali su se s resornim ministrom Ivanom Malenicom. Vesna Horvath iz UHS-a rekla je nakon sastanka da je prvi put došlo do konstruktivnih prijedloga te da je novi sastanak pregovarača u srijedu 19. svibnja.


Podsjetimo, Ministarstvo pravosuđa i uprave nudi povišicu od 513 eura za suce prvog stupnja, što suci smatraju nedovoljnim pa UHS za prvostupanjske suce traže povećanje plaća za 600 eura.

Do malog pomaka u pregovorima ipak je došlo. Nakon sat i pol iza zatvorenih vrata predstavnici sudaca izašli su pred novinare i poručili da su blago optimistični, spremni na kompromis, ali i dalje nisu zadovoljni iznosom koji im država nudi pa se bijeli štrajk nastavlja.

Suci nisu zadovoljni ponudom od 513 eura za povećanje plaća sudaca prvog stupnja. Navode da nisu zadovoljni zato što je država u to uračunala i božićnice, regrese i uskrsnice, pa je realno povećanje bitno manje. To bi za suce prvog stupnja u Zagrebu, prema kalkulacijama sudaca, iznosilo 380 eura, a drugdje u Hrvatskoj oko 400 eura. No suci tvrde da im je to premalo. Oni traže da se plaća za suce prvog stupnja poveća za 600 eura, uz glavnu argumentaciju da su porasli troškovi života.

Navode i da pune 24 godine nije bilo povišice za suce, dok su druge javne uprave i javni službenici ipak imali povišice. Time su, kaže, suci dovedeni u lošiji položaj. Bijeli štrajk se nastavlja, a  novi krug pregovora bit će u srijedu, kazao je novinar Eugen Husak za podnevni Dnevnik HTV-a.

Vesna Horvath iz Udruge hrvatskih sudaca (UHS) kazala je da je prvi put došlo do konstruktivnih prijedloga, da su razlučili "onih nepoznatih 513 eura" te da je novi sastanak pregovarača u srijedu 19. svibnja.

- Plaća je plaća, a sve ostalo su dodaci koji ne ulaze u plaću. Ja kada uđem u banku i tražim kredit, ne računa mi se božićnica, već samo moja čista plaća. Suci baš i ne mogu dignuti kredit, rekla je Horvath. Naglasila je kako treba naći cjelovito rješenje jer sucima 24 godine nije podignuta plaća.

Ministar Malenica je prije rekao da bi najkasnije u petak trebale biti objavljene interventne izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika koje obuhvaćaju povećanje osnovice od osam posto, povećanje koeficijenta prvostupanjskim sucima i pravosudnim dužnosnicima s 3,54 na 4,21 te uvođenje određenih materijalnih prava. U Ministarstvu ističu kako bi se ovim prijedlogom plaće prvostupanjskih pravosudnih dužnosnika povećale ukupno za više od 26 posto. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!