08:21 / 12.04.2021.

Autor: HRT/B.V.

Plenković objavio iznos COVID dodatka za umirovljenike

premijer Andrej Plenković

premijer Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je predstavnike umirovljenika u Banskim dvorima i pritom je dogovoreno da se umirovljenicima isplati jednokratno primanje. Iznos će biti određen prema kategorijama, odnosno o visini mirovine. U Hrvatskoj ima 1 240 000 umirovljenika. Riječ je COVID dodatku koji će dobiti oko 850 000 umirovljenika. 

Na sastanku su bili, uz predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Veselko Gabričević, predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna te predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović.

Isplata potkraj travnja

- Mi smo vodili razgovore kako da pomognemo jednoj od najranjivijih skupina. Imamo 17 000 osiguranika više u ovoj godini, računajući do 31. ožujka. 2880 kuna iznosi prosječna mirovina. Mi smo mirovine prosječno povećali za 13,5%. Vodili smo računa o onima koji imaju najniže mirovine, njima se povećala za još 3%.

Došli smo do zaključka da je potrebno donijeti odluku, Vlada će je donijeti u srijedu, kojom bismo umirovljenicima isplatili jednokratno primanje radi ublažavanja posljedica nastalih pandemijom. 

- Riječ je o nekoliko kategorija umirovljenika pa smo dogovorili da se onima koji imaju do 1500 kuna isplati 1200 kuna. Onima kojima je mirovina od 1500 do 2000 kuna isplatit će se jednokratno novčano primanje od 900 kuna. Oni koji imaju od 2000 do 3000 kuna dobit će 600 kuna, a onima koji imaju između 3000 i 4000 kuna isplatit će se 400 kuna. 

- Ovo jednokratno primanje nije oporezivo, ne može biti predmet ovrhe i neće se uračunavati u prihodovni cenzus za oslobađanje od premije dopunskog zdravstvenog osiguranja, rekao je premijer. Prema procjenama, ukupan iznos koji će biti isplaćen je oko 600 milijuna kuna, tu će biti obuhvaćeni i korisnici razmjerne mirovine.

Isplata će biti potkraj travnja ili početkom svibnja, dodaje, te je kao i drugi predstavnici umirovljenika zahvalio Vladi.

"Premijer je obećao"

Treba pohvaliti Ministarstvo rada jer su socijalno osjetljivo prihvatili sve naše sugestije da se pomogne ljudima u uvjetima pandemije, rekla je predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović.

- Bilo bi divno kada bi mirovine porasle toliko jer u realnom smislu mirovine i dalje padaju, ali ovo je najveće davanje od onog poznatog duga umirovljenicima i zahvaljujemo premijeru na njegovoj pouzdanosti, rekla je Petrović.

Velik iskorak je napravljen za naše umirovljenike, a nakon božićnica događa se još nešto dobro, a to je povrat ustanova na razinu županija, jer će moći povlačiti sredstva iz europskih fondova, navela je predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna.

- Mislim da je cenzus do 4000 kuna solidan i jako puno će im značiti. Zvali su nas cijelo vrijeme i jedna rečenica bila je tu cijelo vrijeme, a to je premijer je obećao i to će biti, rekla je.

Nisam dugo na čelu HSU-a, ali sam odmah pokrenuo pitanje COVID dodatka i nije bilo gluhih telefona, rekao je Veselko Gabričević. 

- Brzo smo došli do zaključka da moramo razmišljati o umirovljenicima. Jasno nam je da ova sredstva nisu dostatna da se pokrpaju rupe u kućnom budžetu i zato su ova sredstva itekako važna. Vlada je uložila napor da iznađe ova sredstva, istaknuo je Gabričević.

Razmjerne mirovine

Mislim da je premijer vrlo opširno objasnio COVID dodatak koji smo danas imali priliku predstaviti.

- Što se tiče razmjernih mirovina, gledamo kumulativ i za njih će dodatak biti isplaćen u srpnju zbog prikupljanja podataka i dodatne dokumentacije. Oni će nešto kasnije biti u obradi i isplati. Početak isplate za one koji nisu korisnici razmjerne mirovine predviđa se 30. travnja, rekao je ministar Aladrović.

Isplata dva tjedna uoči izbora

Kupuju li se na ovaj način glasovi umirovljenika, jer o tome se razgovara godinu dana, premijer odgovara - ne. 

- Mislim da je onda po toj logici Vlada kupovala naklonost 680 000 radnika koji su dobivali 4000 kuna posljednjih godinu dana, ili bi po toj logici kupovala i naklonost 120 000 poslodavaca, dakle, ne, ističe Plenković. Ovo je potez odgovorne Vlade RH. Mislim da temeljno načelo solidarnosti treba pokazati s najranjivijima. 

Ova sredstva, kaže, nisu bila planirana. U ovom trenutku se zbog indeksacije otvorio prostor da država napravi ovako važan iskorak i trenutak je sada, dodaje premijer. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!