11:05 / 04.11.2019.

Autor: Studio 4/IMS/HRT

Predstavnik Lipe o Huićevim izjavama - i zašto misle da je linearnost loša

-

-

Foto: - / -

Predsjednik uudruge Lipa Davor Huić izjavio je "da su sindikati interesne skupine koje vode dobro plaćeni lobisti".
U ponedjeljak održani pregovori sindikata koji su u štrajku s predstavnicima Vlade RH, relativno su brzo završili. Rezultat: sindikati obrazovanja i znanosti ne odustaju od svojih zahtjeva, štrajk se nastavlja. Pregovori pregovaračkih odbora o osnovici i drugim materijalnim pravima nastavljaju se u srijedu.  

Na pitanje smatra li da treba platiti štrajk učitelja iako djeca ne idu na nastavu,
Zoran Loew, izvršni direktor Udruge Lipa za Studio 4 HRT-a komentirao je da treba - ako je to bila praksa i dosad. U suprotnom je to, kaže, ucjena.

"Interesne skupine i lobisti - da, ali legitimni"

Komentirao je iz izjavu predsjednika udruge Lipa Davora Huića, koji je poručio "da su sindikati interesne skupine koje vode dobro plaćeni lobisti". Loew bi tu izjavu malo, kaže, ublažio. "Interesne skupine - da, ali legitimne", pojašnjava. Jednako vrijedi i za izjavu da su lobisti. Po njemu jesu, ali također legitimni.

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Boris Pleša kazao je za Stduio 4 HRT-a da ne treba zaboraviti da sindikati pregovaraju u ime svojih članova i da se ono što dogovore odnosi na sve zaposlene, konkretno sada u državnoj službi.

Pleša kaže da su zaposleni u javnom sektoru od početka krize bili u situaciji ili da im se smanjuju materijalna prava, ili da se otpuštaju ljudi.

- Plaće su pale 9 posto, što kroz potpisane sporazume, što time što je ondašnja vlada 2014. linearno smanjila koeficijente tri posto, pa su plaće pale devet posto. I sada je to kroz 2017. i 2018. godinu vraćeno, odnosno u 2019. godini je prvo povećanje plaća u javnom sektoru bilo dva posto. I sad pregovaramo oko povećanja od 6,11 posto osnovice za sve, pojasnio je."Nema sankcioniranja loših, nagrađivanja dobrih"

- Ono što nas u Lipi generalno muči je to što se kod nas neprestano perpetuira jedan te isti model iz kojeg nikada ništa dobro neće izaći. To je uvijek linearnost, nema reformi. Država ne odrađuje svoj posao, nema reformi, nema sankcioniranja loših, nagrađivanja dobrih, poručuje pak Loew.

Svoj stav zašto linearnost nije dobra, pojašnjava ovako:

- U javnom sektoru radi 300.000 ljudi, u privatnom preko milijun. Kada govorimo o radnicima trebamo u obzir uzeti cjelinu. Dio radnika koji radi u privatnom sektoru ili proizvodnom sektoru koji je najvažniji dio privatnog sektora, snosi trošak toga. O tome treba voditi računa, počinje.

Povijest je, nastavlja, pokazala da linearnost nije dobra.

- Naša novija povijest, zadnjih 30 godina, je pokazala da nije dobra, ništa nismo dobili s tim linearnim povećanjem, jer nismo dobili efikasniji javni sektor koji treba biti servis građanima. Koeficijente u prosvjeti vjerojatno treba korigirati, vjerojatno su prosvjetni radnici nešto potplaćeni u odnosu na sličnu stručnu spremu, međutim srž problema je što mi nemamo sustav vrednovanja, nagrađivanja. Vi imate jednaku plaću profesora koji sjajno radi, koji radi doma po dva-tri sata, priprema se za nastavu drugi dan, i onaj koji odrađuje posao "lijevom rukom". Jednako su plaćeni, imat će jednaku korekciju koeficijenta kad se ona dogodi. To nije pravedno, ali to mora odraditi država, rekao je Loew.

Pleša kaže kako već dugo godina slušaju da bi trebalo da zaposlenici u državnoj i javnim službama trebali imati adekvatan zakonski okvir po kojemu bi se nagrađivao dobar, a sankcionirao loš rad. 

- Nitko protiv toga nema ništa, međutim događa se da zakon o plaćama, konkretno u državnoj službi, već tri godine čeka da se donese. A tu se onda javlja temeljno pitanje ocjenjivanja svakog službenika unutar nekog ministarstva ili tijela državne uprave. Hoće li ta ocjena biti objektivna ili rezultat nekakvog političkog pritiska, to je krucijalna stvar - da se donese dobar pravni  akt koji bi regulirao maksimalno objektivno ocjenjivanje, rekao je Pleša.

Još uvijek bez odgovora na pitanje kako će djeca nadoknaditi nastavu

Na pitanje o djeci koja propuštaju nastavu i konstataciju da još uvijek nema odgovora na pitanje kako će ju nadoknaditi, Pleša kaže da je legitimno pravo svih sindikata, pa tako i sindikata u obrazovanju, da svoje nezadovoljstvo iskažu na ovaj način.

- Činjenicom da djeca ne idu u školu sigurno će se neke stvari promijeniti. Kako će oni to riješiti, ja ne bih previše ulazio, rekao je.

Pogledajte gostovanje:

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!