22:53 / 28.12.2019.

Autor: Branimira Volf Milunović/Zineta Alibegić

Pregled 2019.: Obilježila ju je borba za građanska prava

-

-

Foto: - / -

Godinu iza nas obilježila je borba za građanska prava. Prosvjedi su većinom uspijevali i poticali vladu da mijenja zakone, mijenja sebe, uspijevali smo prikupiti novac, složno pomoći jedni drugima...
Godinu iza nas obilježila je borba za građanska prava. Prosvjedi su većinom uspijevali i poticali vladu da mijenja zakone, mijenja sebe, uspijevali smo prikupiti novac, složno pomoći jedni drugima...

Prosvjedovalo se protiv nasilja, za prava onih najranjivijih - djece s teškoćama u razvoju, za veće plaće... Najveći ovogodišnji i najdulji prosvjed koji Hrvatska pamti trajao je 36 dana. Organizirali su ga učitelji. Tražili su povećanje koeficijenta za 6,11%.

Zahvaljujući dobrim ljudima, u Ameriku je na liječenje otputovala malena Mila Rončević, oboljela od rijetkog oblika leukemije. Koštana srž uspješno je presađena i Mila se oporavlja. Uspjela je i akcija "Spinraza za sve". Lijek Spinraza od srpnja je na listi HZZO-a, kao što je na listu uvršten i Car T.

I liječnici su tražili svoja prava. Unatoč uvjetima, u operacijskim dvoranama radili su čuda i zahvate koji nisu zabilježeni u medicinskoj literaturi. Razdvojili su sijamske blizanke Valentinu i Kristinu. Prišivali su noge, šake...

Pravosudne bitke, neke i nakon cijelog desetljeća, dobile su svoje epiloge. Frane Lučić dočekao je presudu kojom je zadovoljan. Tomislav Horvatinčić proglašen je krivim zbog izazivanja pomorske nesreće.

Godinu dana od smrti devetogodišnjeg dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića stižu neslužbeni detalji vještačenja zagrebačkog Medicinskog fakulteta. Upućuju na propust u radu četvero zdravstvenih djelatnika.

Djelatnici CZSS-a ponovno su bili izloženi napadima. Jedan takav zavio je Đakovo u crno. Zgražanje je izazvao i otac monstrum s Paga. Gotovo filmski scenarij ispisan je u međimuskom mjestu Palovec, gdje je u zamrzivaču pronađeno tijelo nestale Jasmine Dominić.

Godinu ćemo pamtiti i po smrti hrvatskog vojnika. Josip Briški iz Sesveta poginuo je u mirovnoj misiji u Afganistanu kada se bombaš samoubojica zabio u vozilo. Dvojica naših vojnika teško su ranjena. Odgovornost za napad preuzeli su talibani.

Upravni je sud presudio u korist homoseksualnog para koji odsad ima pravo biti ravnopravni udomitelj kao i heteroseksualni parovi.

Detaljan presjek godine pogledajte u prilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!