09:32 / 26.02.2021.

Autor: Dnevnik/HTV/HRT

Državni vrh zahvalio turskom ministru na pomoći nakon potresa

Premijer Plenković sastao se s turskim ministrom Cavusogluom

Premijer Plenković sastao se s turskim ministrom Cavusogluom

Foto: Josip Regovic / Josip Regovic

Nakon posjeta potresom pogođenom području turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u Zagrebu je razgovarao s predsjednikom Zoranom Milanovićem, premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. O aktualnim vanjskopolitičkim pitanjima turski je ministar razgovarao i sa svojim domaćinom, ministrom Grlićem Radmanom.

Premijer Plenković zahvalio je turskoj vladi na humanitarnoj pomoći potresom pogođenim područjima, a razgovarali su i o problemu ilegalnih migracija.

Glavna tema razgovora s predsjednikom Milanovićem bilo je stanje u Bosni i Hercegovini. Predsjednik je rekao kako je važno osigurati ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda u BiH.

Jandroković i Cavusoglu ocijenili su da postoji prostor za daljnje jačanje bilateralnih odnosa i gospodarske suradnje, osobito u sektoru energetike, turizma, pomorskog prometa, IT industrije i poljoprivrede.

Cavusoglu ponudio usluge turskih tvrtki u obnovi potresom stradale Banovine

Turski ministar vanjskih poslova ponudio je usluge turskih tvrtki u obnovi potresom razorenih područja u središnjoj Hrvatskoj, nakon što je Ankara već osigurala golemi broj kontejnera i šatora te druge potrepštine lokalnim stanovnicima.

Nakon što je to područje obišao s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom, Cavusoglu je rekao da se "pravi prijatelji poznaju kada je teško".

- Bilo mi je drago vidjeti da je ljudima to puno značilo-, izjavio je Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare s Grlićem Radmanom u Zagrebu. Što se tiče građevinarstva, od srca mogu preporučiti turske tvrtke, ne zato što su naše, nego zato što znam da će posao obaviti kvalitetno i brzo, dodao je prvi turski ministar vanjskih poslova koji je nakon dvanaest godina službeno posjetio Hrvatsku.

Dvojica dužosnika razgovarala su o jačanju bilateralnih odnosa, osobito gospodarskih, o zapadnom Balkanu, Bliskom istoku, odnosima Turske s EU-om i izbjeglicama.

Grlić Radman je istaknuo da je, unatoč pandemiji COVID-a, trgovinska razmjena dviju zemalja u odnosu na 2019. veća 14,1 posto. "Jako je puno turskih poduzetnika koji žele investirati u Hrvatsku i obratno", rekao je.

O odnosima Turske i EU-a, koji su napeti u posljednjih nekoliko godina, podsjetio je da je Turska kandidat za članstvo u Uniji i saveznik u NATO-u.

- Zbog toga smatramo da je u interesu EU-a razvijati suradnju s Turskom i Hrvatska će se za to nastaviti zalagati, rekao je šef hrvatske diplomacije. Dodao je da službeni Zagreb cijeni to što je Turska zbrinula 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica i istaknuo da je važno provesti migrantski pakt između EU-a i Turske po kojem Unija daje Ankari novac u zamjenu za sprečavanje novog migrantskog vala prema Europi.   

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu posjetio je Petrinju u pratnji hrvatskog kolege Gordana Grlića Radmana. Turska je među državama koje prednjače po poslanoj pomoći potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije. Prije odlaska iz Petrinje tročlanoj obitelji predani su ključevi kontejnera koji je dio donacije iz Turske. 

Turska je donirala ukupno 200 kontejnera, 480 šatora, 500 deka, 500 paketa prehrambenih proizvoda i 500 paketa higijenskih proizvoda, kazala je HRT-ova novinarka Jelena Bokun u javljanju za Dnevnik u podne. 

Turska je poslala i svoje sturčnjake iz Ureda za katastrofe i hitne situacije koji su došli na potresom pogođeno područje i pružili ruku podrše i pomoći te svoje znanje i iskustvo podijelili s hrvatskim kolegama.  

- Kao zemlja koja je iskusila potrese, i proživljava ih i dalje, znamo da u ovakvim situacijama treba biti dobro pripremljen i da treba ponuditi svu moguću podršku narodu koji je preživio katastrofu, kazao je turski ministara vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu

Naglasio je da je Turska spremna pomoći Hrvatskoj u obnovi područja pogođenih potresom.

Ministar Radmna Grlić zahvalio je na solidarnosti i pomoći.

- To je snažan oblik solidarnosti, partnerske i prijateljske zemlje,  kojeg ćemo snažno zapamtiti, poručio je Radman Grlić. 

- Sredstva koja je Republika Turska donirala u najkraćem mogućem vremenu pozicinirala su tamo gdje je bilo najpotrebitije, istaknuo je  načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!