19:54 / 23.04.2020.

Autor: HRT

Pregovori o plaćama u javnom sektoru

-

-

Foto: - / -

Sindikati ne prihvaćaju planove koji bi vodili prema smanjenju plaća, a ministri najavljuju da će uštede na rashodnoj strani proračuna doći na red.
Poslijepodne je održan sastanak sindikata državnih i javnih službi s resornim ministrima. Sindikati i dalje ne prihvaćaju nikakve planove koji bi vodili prema smanjenju plaća, a ministri najavljuju da će uštede na rashodnoj strani proračuna uskoro doći na red.

- Nijednom tijekom sastanka, koji je trajao tri sata riječ 'smanjenje' nije bila izgovorena. Ne bih se u ovom trenutku usudio reći da će smanjenja biti nužna, ali kako smo već učinili jedan rebalans proračuna tako smo trenutno u situaciji svi da ispred ministarstava pronađemo uštede za drugi krug rebalansa državnog proračuna. Tako moramo na stol staviti i materijalne pozicije javnih i državnih službenika, izjavio je nakon sastanka ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović.

Dodao je da će se, kada krenu pregovori o temeljnom kolektivnom ugovoru,  da će se raspravljati o osnovici plaće, jednokratnim materijalnim pravima, i svemu onome što ti ugovori u sebi uključuju.

- Jasno smo mi anticipirali da bi bilo kakva intervencija - da to ne radi nijedna zemlja u Europi i da svi relevantni ekonomski stručnjaci upozoravaju da je to kontraproduktivno. U zemlji, čak i guverner HNB-a upozorava, kazao je Vilim Ribić, čelnik čovjek Matice hrvatskih sindikata.

- Sindikati su naglasili da sada nije trenutak, ali ne isključujemo da bi mogao biti trenutak. Onda kada bi mogao biti, onda ćemo svi skupa sjesti i još jednom razmisliti. Ne treba srljati u nešto što može samo nanijeti štete, dodao je Ribić.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić istaknuo je da se plaće u državnom i javnom sektoru "nikako ne mogu smanjivati" - "ni policijskim službenicima, niti carinicima, niti državnim službenicima i namještenicima u MUP-u, niti vatrogascima, niti liječnicima i medicinskom osoblju", jer su oni na prvoj liniji obrane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!