08:30 / 23.08.2019.

Autor: HRT/Hina

Pregovori o plaćama u zdravstvu bez rezultata

-

-

Foto: - / -

Vlada tijekom današnjih pregovora sindikatima zdravstva nije ponudila nikakav konkretan prijedlog povećanja plaća, izjavila je nakon sastanka čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara/medicinskih tehničara Anica Prašnjak.
Hrvatski liječnički sindikat (HLS) zatražit će od pregovaračkih odbora Vlade i sindikata u zdravstvu da se liječnicima prizna ravnopravni status i sudjelovanje u kolektivnim pregovorima, inače će zatražiti strukovni kolektivni ugovor i pokrenuti sindikalne akcije.

-
Uputit ćemo zahtjev pregovaračkim odborima Vlade i reprezentativnih sindikata da nam se prizna legitimitet i ravnopravno sudjelovanje u pregovorima, ali bez prava potpisa na kolektivni ugovor, inače ćemo za liječnike tražiti donošenje strukovnog kolektivnog ugovora - izjavila je predsjednica HLS-a Renata Čulinović Čaić.

- Ako nam se na taj način ne riješi reprezentativnost do 15. rujna, što Vlada može riješiti i donošenjem Uredbe, više nećemo sudjelovati u kolektivnim pregovorima u svojstvu savjetnika već ćemo zatražiti strukovni kolektivni ugovor za liječnike i početi pripremati prosvjedne akcije u dogovoru s ostalim sindikatima - rekla je Čulinović Čaić.

Glavni odbor HLS-a odlučio je i da se započne s pripremama za povlačenje suglasnosti liječnika za prekovremeni rad iznad 48 sati tjedno, koji omogućuje organizaciju rada u zdravstvenim ustanovama kojima nedostaje liječničkog kadra, sa čime bi se moglo početi od 1. listopada.

Nema napretka u pregovorima sindikata u zdravstvu i novoizabranoga pregovaračkog odbora Vlade. Vlada inzistira da se primanja u zdravstvu riješe horizontalnim povećanjem plaća svim državnim i javnim službenicima. Sindikati na to ne pristaju te i dalje inzistiraju da se poštuje kolektivni ugovor koji je parafiran lani, ali ga Vlada nikad nije potvrdila.

Njime je predviđeno povećanje plaća od 3 plus 4 posto, što na godinu iznosi oko 400 milijuna kuna. Pregovori, o kojima je, kao i o rastu plaća, jučer u ekskluzivnom intervjuu za središnji Dnevnik HTV-a govorio i premijer Plenković, nastavljaju se u ponedjeljak.

Prvi su s današnjeg sastanka izašli predstavnici sindikata:Zatim i ministar zdravstva Milan Kujundžić:Podsjetimo, predstavnici Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara i Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, koji sudjeluju u pregovorima, najavili su pokretanje štrajka ako Vlada ne prihvati povećanje plaća koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u kolektivnom ugovoru.

Riječ je o tri posto povećanja na uvjete rada i četiri posto na odgovornost, što Vlada nije prihvatila.

Spremnost da se pridruži prosvjednim aktivnostima iskazao je i Hrvatski liječnički sindikat, treći najveći sindikat u zdravstvu, koji zbog neispunjavanja odredbe o reprezentativnosti ne sudjeluje u pregovorima, već im neformalno prisustvuje.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić uvjeren je kako do štrajka u zdravstvu neće doći te da će pregovori završiti dogovorom o većim plaćama zdravstvenih djelatnika.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!