Prekinut međunarodni lanac krijumčarenja duhana

14.04.2023.

14:29

Autor: Hina/HRT/A.V.

Prekinuta nelegalna proizvodnja i prodaja duhana, spriječena višemilijunska šteta

Prekinuta nelegalna proizvodnja i prodaja duhana, spriječena višemilijunska šteta

Foto: - / PU sisačko-moslavačka i PU krapinsko-zagorska

Višemjesečna akcija dviju policijskih uprava, sisačko-moslavačke i krapinsko-zagorske završila je zapljenom 375 kilograma duhana i 7040 lažnih kutija cigareta, čime je spriječena višemilijunska šteta, istaknuto je u petak u Sisku na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Kako je na konferenciji za novinare rekao načelnik sisačko-moslavačke Policijske uprave Luka Pešut, utvrđeno je da je 54-godišnjak s kutinskog područja od listopada prošle godine do kraja ožujka ove godine od 58-godišnjaka s područja Krapinsko-zagorske županije nabavio ambalažu za ilegalnu proizvodnju cigareta raznih marki te sastavnih dijelova materijala za zabranjenu proizvodnju cigareta.


U sklopu istraživanja, na području dviju policijskih uprava u domu i drugim prostorijama te u vozilima zatečenim u prometu, kod 54-godišnjaka, 58-godišnjaka i 38-godišnjaka pronađeno i oduzeto 57 tvorničkih ISO peleta zapakirane ambalaže za proizvodnju cigareta, koje bi, da su upotrijebljene, načinile višemilijunsku štetu državnom proračunu i legalnom proizvođaču cigareta.  


Krijumčarenje duhana iz BiH


Također je utvrđeno da su trojica muškaraca s kutinskog područja u dobi od 71, 52 i 49 godina, zatim 63-godišnjak s područja Hrvatske Dubice te dvojica državljana BiH počinili više kaznenih djela nedopuštene trgovine i izbjegavanja carinskog nadzora tako što su iz BiH u Hrvatsku krijumčarili duhanske proizvode, visokotarifnu trošarinsku robu, koju su poslije preprodavali na kutinskom području.


Kako je rekao načelnik Pešut, od osumnjičenika je privremeno oduzeto 375 kilograma sitno rezanog duhana i 352 šteke ili 7040 kutija cigareta. 


Nakon kriminalističkog istraživanja zbog počinjenih kaznenih djela, krajem ožujka 54-godišnjak je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku sisačko-moslavačke Policijske uprave, a 58-godišnjak i 38-godišnjak predani su pritvorskom nadzorniku krapinsko-zagorske Policijske uprave.


Protiv četvorice osumnjičenika podnesene su kaznene prijave zbog nedopuštene trgovine, a protiv trojice zbog izbjegavanja carinskog nadzora.


Kako je rekao zamjenik načelnika krapinsko-zagorske Policijske uprave Robert Pavić, ostvareni rezultati u kriminalističkom istraživanju plod su suradnje dviju policijskih uprava s Upravom kriminalističke policije i Ravnateljstvom policije.


Protiv dvojice uhićenih počinitelja na području njihove Policijske uprave podnesena je kaznena prijava Općinskome državnom odvjetništvu u Zlataru.


Voditelj službe kriminalističke policije sisačko-moslavačke Policijske uprave Igor Pasanec zahvalio je svima uključenima u kriminalističko istraživanje jer je nedopuštena proizvodnja i trgovina duhanskim prerađevinama "globalna opasnost budući da uzrokuje goleme gubitke za nacionalni proračun i gubitke duhanskoj industriji".


U tom slučaju, kako je rekao, od počinitelja će Ministarstvo financija i Carinska uprava naplatiti 60.000 eura trošarine, a da su, kako je dodao, oduzeta ambalaža i duhan završili na tržištu, trošarinski gubitak bio bi 19 milijuna eura. 


Pasanec je dodao da nedopuštena trgovina sitno rezanim duhanom, prema nekim istraživanjima,nanosi trošarinske i porezne gubitke Hrvatskoj do 133 milijuna eura na godinu, a na području EU šteta iznosi 10 milijarda eura na godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!