16:40 / 29.09.2020.

Autor: T.V./HRT/Hina

Prekobrojni korisnici u Dugom Ratu, ministarstvo najavljuje pojačane inspekcije

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Požar u Domu za starije "Providenca" u Dugom Ratu, u kojem su u nedjelju poginule dvije štićenice, izazvan je otvorenim žarom. Inspekcija je utvrdila veći broj štićenika od dopuštenoga, izvijestilo je resorno ministarstvo i najavilo pojačan inspekcijski nadzor.
Požar u Domu za starije "Providenca" u Dugom Ratu, u kojem su u nedjelju poginule dvije štićenice, izazvan je otvorenim žarom. Inspekcija je utvrdila veći broj štićenika od dopuštenoga, izvijestilo je u utorak resorno ministarstvo i najavilo pojačan inspekcijski nadzor.

➡️ Bogdanović: Ministarstvo će pooštravati mjere i inspekcijski nadzor
➡️ Tragedija u staračkom domu u Dugom Ratu

Utvrđeno je da su u domu smještena 23 korisnika, umjesto 20 koliko je dozvoljeno. Zbog prekomjernog broja korisnika bit će poslan optužni prijedlog prekršajnom odjelu na Općinskom sudu te će uslijediti sankcije, priopćilo je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te najavilo da će do kraja listopada utrostručiti broj inspektora na terenu.

- Sada smo povećali, uduplali broj inspektora, povećat ćemo još jer imamo 800 domova. Kazne će biti rigoroznije, tu alternative nema, najavio je resorni ministar Josip Aladrović

Inspekcijski nadzor resornog ministarstva završen je jučer kasno poslijepodne, dan nakon požara u kojemu su život izgubile dvije štićenice. Inspekcija je utvrdila da je do požara došlo zbog otvorenog žara, što ukazuje da je najvjerojatnije riječ o ljudskoj pogrešci.

Posljednja redovna inspekcija u obiteljskom domu "Providenca" u Dugom Ratu provedena je u svibnju prošle godine, pri čemu nisu utvrđene nikakve nepravilnosti u radu ustanove.

S obzirom da broj domova u Hrvatskoj nadmašuje 800, inspektori ne mogu cijelo vrijeme biti prisutni u svim domovima, no do kraja listopada Ministarstvo će utrostručiti broj inspektora na terenu, upravo kako bi se dodatno pojačao nadzor nad radom pružatelja usluga.

U Ministarstvu kažu da su svjesni naslijeđenih sektorskih problema koje treba rješavati, poput preblagih sankcija za vlasnike obiteljskih i privatnih domova kod kojih su utvrđene nepravilnosti, zbog čega je već osnovana radna skupina za izmjenu Zakona o socijalnoj skrbi.

- Ovakve ni slične tragedije više se ne smiju dogoditi te poduzimamo nužne i potrebne korake kako bismo to spriječili. Već smo osnovali radnu skupinu, čiji je osnovni zadatak upravo hitna revizija zakonskih odredbi i podzakonskih akata koji se tiču kriterija za pružanje socijalnih usluga, poručio je Aladrović.

Ističe da će do kraja listopada objaviti prijedlog izmjena Zakona o socijalnoj skrbi, usmjerenih upravo na strože kriterije i sankcije za pružatelje socijalnih usluga, sa ciljem osiguravanja bolje zaštite najugroženijih skupina društva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!