17:36 / 30.01.2018.

Autor: HRT

Prekršajno prijavljene maloljetnice koje su se potukle u Splitu

-

-

Foto: - / -

Policija će, priopćili su - nastaviti kriminalističko istraživanje kako bi utvrdila na kojim se mjestima događaju učeničke tučnjave i tko sve u njima sudjeluje.
Splitska policija podnijela je Prekršajnom sudu optužni prijedlog protiv dviju maloljetnica koje su se jučer potukle pred skupinom maloljetnika, koja je navijala i snimala tučnjavu. O prekršaju će biti poslana i pisana obavijest mjerodavnome Centru za socijalnu skrb. Policija će, priopćili su -nastaviti kriminalističko istraživanje kako bi utvrdila na kojim se mjestima događaju učeničke tučnjave i tko sve u njima sudjeluje.

Voditeljica Odjela za prosvjetu, kulturu i šport Ureda državne uprave Splitsko-dalmatinske županije Nansi Ivanišević izjavila je za Hinu kako, "zgroženi javno objavljenim sadržajem, nažalost, moraju konstatirati da u posljednje vrijeme svjedočimo porastu međuvršnjačkog nasilja". Rekla je kako - premda njezin ured prati i nadzire rad obrazovnih institucija na području Splitsko-dalmatinske županije - danas nisu zaprimili prijavu o tom događaju.

Divjak: Vršnjačko nasilje je širi društveni problem

Podsjetimo, u ponedjeljak oko 13 sati u Ličkoj ulici u Splitu, samo nekoliko metara od zgrade PU splitsko-dalmatinske, potukle su se 16-godišnjakinja i 17-godišnjakinja. Oko njih je bilo nekoliko desetaka učenika koji su zdušno navijali i sve snimali mobitelima. Javnost je o tome doznala kad je video objavljen na društvenim mrežama, a zatim i u medijima. Zahvaljujući snimci, policija je već jutros otkrila tko su sudionice tučnjave te ih je u policiji ispitala u prisutnosti roditelja. U splitskoj srednjoj školi nisu željeli govoriti o incidentu.

Snimke brutalnih tučnjava objavljivane su u jednoj grupi na Instagramu. Šesnaest tučnjava srednjoškolaca gledalo je nekoliko tisuća pratitelja. Snimke su pune nasilja, a komentari navijački. Grupa na društvenoj mreži jutros je ugašena. Nasilje kao način rješavanja problema mladi gledaju svuda oko sebe, kaže psihologinja Mirjana Nazor. "Opća društvena situacija u kojoj mladi žive, nažalost, pokazuje da mi vrlo često na nasilje u različitim sferama - u obitelji, u sportu, na poslu - ne reagiramo kako bismo trebali. Nema jednoznačne osude takvog ponašanja, a često i sankcije izostanu", kaže Nazor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!