12:49 / 23.07.2021.

Autor: HRT/Hina

Prekršajno sankcioniran zbog posjedovanja periski

Poljak (23) na zračnom madracu posjedovao 26 ljuštura školjkaša plemenite periske

Poljak (23) na zračnom madracu posjedovao 26 ljuštura školjkaša plemenite periske

Foto: PU istarska / MUP

Policijski službenici pulske pomorske i aerodromske policije prekršajno su sankcionirali 23-godišnjeg poljskog državljanina zbog posjedovanja periski, izvijestila je u petak istarska policija.

Naime, nakon zaprimljene dojave da osoba i iz mora vadi periske, policija je u četvrtak oko 15,40 sati na plaži u Fažani zatekla 23-godišnjeg poljskog državljanina koji je na zračnom madracu posjedovao 26 ljuštura školjkaša plemenite periske. Kako se radi o zakonom strogo zaštićenim svojtama čiji je izlov i posjedovanje zabranjeno, protiv muškarca je pokrenut prekršajni postupak.

Policijska uprava istarska podsjeća građane i turiste da je periska (pinna nobilis) strogo zaštićena školjka te je njeno vađenje i posjedovanje zabranjeno. Štiti je Zakon o zaštiti prirode, a Pravilnikom o strogo zaštićenim svojtama, periska je svrstana u strogo zaštićene zavičajne svojte.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!