Prelijevanje vode u Mlaki kod Jasenovca je često

15.12.2022.

22:20

Autor: Hina/E.P.C.

Prelijevanje vode u naselju Mlaka je često

Prelijevanje vode u naselju Mlaka je često

Foto: - / HGSS

Tomislav Juričić iz Hrvatskih voda, ispostave Novska rekao je u prelijevanje vode kod Mlake na jasenovačkom području često,i da su Hrvatske vode uz pomoć HGSS-a pravovremeno reagirale u nesreći kada su u prevrtanju čamca u srijedu poginule dvije osobe.

Čamac se jučer prevrnuo na poplavljenom dijelu makadamske ceste preko koje se prelila bujična voda izazvana izlijevanjem rijeke Save, pri čemu su smrtno stradala dvojica muškaraca, dok su ženu mještani uspjeli spasiti.


Tomislav Juričić objasnio je da je naselje Mlaka omeđeno rijekom Savom, retencijom Mokro Polje, te da u određenim trenutcima čini zasebnu kazetu.


Mlaka je s naseljem Košutarica povezana prometnicom koja se nalazi unutar retencije, a koja pri određenim vodnim režimima kontrolirano rasterećuje rijeku Savu preko preljevnog nasipa. 


Juričić je dodao da su vodni režimi, sustav obrane od poplave i rasterećivanje Save u retenciju Mokro polje uspostavljeni još 1960-ih.


Na pitanje tko treba obavijestiti ljude o njihovoj sigurnosti i o sigurnosti imovine kada se radi o ovakvoj količini vode, rekao je da sve službe kreću na teren čim primijete punjenje retencije te da mještani i sami vide da će doći do zatvaranja prometnice.

Naglasio je da je prelijevanje vode na toj prometnici često, dodavši kako se prethodno prelijevanje dogodilo 2018.


-To je nešto s čime smo svi upoznati i što nas nije iznenadilo, dodao je rekavši da ni stanovnici nisu iznenađeni time.


Napomenuo je da prometnica nije u nadležnosti Hrvatskih voda, ali je bilo jasno znakovima označeno da promet nije dozvoljen.  


- Mi smo uz pomoć HGSS-a pravovremeno reagirali, uspostavili mogućnost svima koji to žele, da uz pomoć HGSS-a napuste naselje Mlaka i dođu do naselja Košutarica, istaknuo je Juričić.


Također je izvijestio kako na Savi trenutno postoje izvanredne mjere obrane od poplave te da su vodostaji u padu i da imaju tendeciju opadanja.


- Možda će sljedećeg tjedna doći do blagog porasta, ali to neće značajnije utjecati na naše mjere na terenu. Pratimo stanje 24 sata dnevno i sve su službe spremne u slučaju potrebe za reakciju, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!