Prema Kaštelu gradit će se lift

16:38 / 25.09.2020.

Autor: Slađana Bukovac/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

-

-

Foto: - / -

Lift prema Kaštelu krenut će iz pulskog podzemnog tunela, a izaći će na vrhu brijega, točno na mjestu gdje se sada skladište stolice.
Uređenje starogradske jezgre jedan je od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Puli. U planu je i revitalizacija dijela bogate baštine.

Lift prema Kaštelu krenut će iz pulskog podzemnog tunela, a izaći će na vrhu brijega, točno na mjestu gdje se sada skladište stolice.

- Sada treba napraviti upravo tu dostupnost koju će lift omogućiti. Mnogi turisti, gosti treće životne dobi koji nisu došli ovdje upravo zbog te težine uspona i slično, sada će moći doći i uživati u Kaštelu, kaže Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica TZ-a Pula.

Obnovit će se i istočni zid između bastiona i tako proširiti izložbeni prostor Povijesnog muzeja. Obnova obuhvaća i sanitarni čvor te uređenje prostora za ugostiteljski objekt.

- Radi se o investiciji od 23 milijuna kuna, trajat će dvije godine, značajan dio je iz europskih fondova, ITU mehanizam, ostalo će pokriti proračun grada Pule, rekao je gradonačelnik Boris Miletić.


Osim poznatog Kaštela, Pula je okružena fortifikacijskim objektima od kojih su mnogi zapušteni i neiskorišteni.

- U ovoj izložbi koju pripremamo bit će prikazano 25 utvrda samo s područja grada Pule i još stotinjak drugih fortifikacijskih objekata, bitnica, baterija, koji se nalaze uz te utvrde. Obnova svega toga ogroman je zalogaj, potrebna su velika financijska sredstva, rekao je Gracijano Kešac, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre.

Pulski Kaštel godišnje posjeti oko 60 tisuća posjetitelja. Nakon ugradnje lifta i drugih zahvata, ta bi se brojka trebala povećati.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!